Óceántisztító ökosziget épül a Karib-tengeren

máj 26 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Mexikó partjainál épülhet fel a „Grand Cancun” öko üdülőközpont, mely kizárólag megújuló energiák felhasználásával fog üzemelni, miközben az óceán vizét is tisztítja.

A világ számos pontjáról érkeznek az úszó és víz alatti ökovárosok tervei Japántól kezdve, Rio de Janeiron át a Karib-tengerig. A környezetbarát üdülők száma is egyre nő. A közelmúltban adták át a világ első kizárólag napelemmel működő luxus üdülőjét a Maldív-szigeteken.

2020-ra tervezik az öko-üdülőközpont felépítését

Richard Moreta építész Cancun fennállásának 50. évfordulójára, vagyis 2020-ra szeretné felépíteni a Gran Cancun elnevezésű futurisztikus üdülőközpontot.

Óceántisztító ökosziget Cancun

Több áramot termel, mint amennyit használ

A környezettudatosság szellemiségben épülő turisztikai üdülőhely a luxus minden skáláját magában foglalja.

A komplexum víz alatti szállodával és étteremmel is büszkélkedhet majd a világ egyik legszebb tengerének élővilágára nyíló panorámával.

A tervek szerint a teljes tengeri platform napelemekkel lesz beborítva, mely nemcsak a komplexumot látja el elektromos árammal, hanem a város fő hálózatát is.

Óceántisztító ökosziget Cancun

Segít helyreállítani az óceán ökoszisztémáját

A Grand Cancun projekt egyike az olyan tengerparti létesítményeknek, mely a természeti erőforrások kihasználása helyett arra törekszik, hogy óvja a tengert és a környezetet.

Az óceán ökoszisztémáját védi azáltal, hogy a tisztító rendszer kiszűri a szénhidrogéneket a különböző szennyező anyagokat és a felszínen úszó szemetet is. Ezáltal egészségesebb élőhelyet biztosít a tengeri élővilág számára.

Óceántisztító ökosziget Cancun

Esővíz-gyűjtő rendszer és sótalanítás

A napelemek mellett, függőleges szélturbinák, valamint víz alatti árapály és hullám-generátorok termelik a tiszta energiát.

A komplexumhoz esővízgyűjtő rendszer is csatlakozik, mely a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását biztosítja, a sótalanító üzem pedig tiszta ivóvizet biztosít a vendégek számára a tengerből.

Óceántisztító ökosziget Cancun
Óceántisztító ökosziget Cancun

Az új öko-üdülőközpont azon túl, hogy luxus üdülőhelyet biztosít a turisták számára, szeretne hozzájárulni ahhoz is, hogy a Karib-tenger ökoszisztémája helyreálljon.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »