Ritka fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban – alig 300 példány él a világban

máj 25 • LifeStyle • Impress Magazin

A fehér oroszlán Afrika egyik legritkább állatfaja, amely a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) fehér színű egyede.

A Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert elmondta, hogy az állatkert nőstény oroszlánja, Nadja május 15-én hozta világra utódját. Az oroszlánkölyök gondozóitól a Szonja nevet kapta.

Hamarosan látható lesz az oroszlánok kifutójában

Szonja, a nőstény oroszlánkölyök néhány hetes koráig az apát, Timbát elkülönítik a kölykétől és párjától, de azt követően az egész családot láthatja a közönség az oroszlánok tágas kifutójában.

Addig az érdeklődők az oroszlánházban figyelhetik meg a kölyköt, akinek lépéseit kamera is követi, így egy monitoron és az állatkert honlapján akkor is látható, ha nincs az üvegfal közelében.

A fehér oroszlán egy ritka faj – nem azért fehér, mert albínó

A fehér oroszlán Afrika egyik legritkább állatfaja, amely a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) ritka színváltozatú egyede.

Fehér színe nem faji, alfaji bélyeg, és nem is albinizmus, hanem Dél-Afrikában, Timbavati térségében a természetben is előforduló színváltozat.

(Fehér oroszlánkölyök a Szegedi Vadasparkban)

Már csak 11 él vadonban – és 300 tenyészfarmokon

A ritka faj, felfedezése után kedvelt vadászcélpont volt, így az 1990-es évek végére már nem is tudtak vadon élő egyedeiről.

A Global White Lion Protection Trust által közölt 2018-as adatok szerint mindössze 11 fehér oroszlán él jelenleg természetes körülmények között, míg állatkertekben és szafarikban közel 300 egyed él” – írják a Szegedi Vadaspark weboldalán.

(A fehér oroszlán Afrika egyik legritkább faja, mindössze 11 példány él vadonban)

Afrika egyik legtitokzatosabb állata

A fehér oroszlán Afrika egyik legtitokzatosabb állata, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét, viszont csak kevesen látták.

Az első feljegyzés az 1930-as évekből származik, de ezt akkor csak a fantázia szüleményének vélték. 1975-ben azonban egy biológus fotókat készített, amikor családjával véletlen meg pillantotta őket Dél-Afrikában, Timbavati térségében.

Ez a második alkalom, hogy sikerült szaporítani fehér oroszlánokat Szegeden. Az újszülött Szonja néhány éves nővérét a győri Xantus János Állatkertben nevelik.

Forrás: MTI (Kép: Rosta Tibor)

Egy oroszlán is tud hálás lenni- épp megmentőjét öleli

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »