Tiszavirágzás

Elkezdődött a tiszavirágzás – 150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot

jún 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A nyár egyik különleges természeti jelensége a Tisza mentén látható tiszavirágzás, vagyis a kérészek násza. Ilyenkor kérészek ezrei párosodnak a levegőben.

Hazánk egyik védett rovarfaja a „tiszavirág”, azaz a kérész, amely napjainkra már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – így a Körösön – található meg. Látványos násztáncukat minden évben kiemelt figyelem kíséri.

Természeti örökségünk a tiszavirág – Európa szerte már kipusztult

A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, jelentős természeti örökségünk.

A faj egykor egész Európa-szerte elterjedt volt, 1922-ben pusztult ki a Loire-ból, 1952- ben pedig az utolsó nyugat-európai lelőhelyéről, a Rajnából is.

Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. A különleges látványt nyújtó tömeges násztáncuk, a tiszavirágzás csak néhány órán át figyelhető meg minden évben.

Tiszavirágzás
(Tiszavirágzás – fotó: Barbalics Sándor)

Esténként lehet látni őket

A tiszavirág alföldi folyóink leszakadó partszakaszainak iszapjában 3 évig lárva állapotban, „pihen”.

A lárvák a kirepülésekor rövid, ám annál látványosabb tömeges rajzást, násztáncot és párzást produkálnak, majd néhány órán belül elpusztulnak. Innen származik a „tiszavirág életű” kifejezés.

A néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik párjukat, a levegőben párosodnak, majd rövidesen elpusztulnak. A nőstény a vízbe rakja a petéit, majd párja sorsára jut. A víz felszínét tiszavirág-tetemek lepik el, lassan tovasodródva a folyóval.

Tiszavirágzás
(Tiszavirágzás – a kérészek násztánca)
Tiszavirágzás a Tiszán
(Tiszavirágzás – a kérészek násztánca/MTI)

150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot

A tiszavirágokra fokozott veszélyt jelent, hogy horgászat céljából elpusztítják őket, ezért a Tiszán állomásozó vízirendőrök rendszeresen ellenőrzik élőhelyüket.

A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.

Mivel a tiszavirág hazánk egyik védett rovarfaja, elpusztításért 150 ezer forintig terjedő pénzbirság jár.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »