3 mesebeli kisvasút a Balaton körül – gyönyörű védett tájakon át

jún 15 • Földgömb • Impress Magazin

A Balaton környékén több hangulatos erdei kisvasút is közlekedik. A balatoni kisvasutak útja romantikus és vadregényes természeti tájakon át vezet.

A Balaton környéke számos látnivalót tartogat, melyek közül néhány csak kisvasúttal érhető el. A kisvasutas kirándulások során olyan rejtett és eldugott helyekre, illetve védett területekre is eljuthatunk, melyeket gépkocsival nem lehet megközelíteni.

Múlt idéző „old timer” gőzmozdonyok – az 1950-es évekből

A balatoni kisvasutazás – a múltat idéző, „old timer” gőzmozdonyok vezette szerelvényekkel – felér akár egy időutazással is. Az 1950-es években tervezett és gyártott mozdonyokat már csak a filmekben vagy makettparkok terepasztalain láthatunk.

Balatonfenyvesi Kisvasút

A Balatonfenyvesi Kisvasút Somogyszentpál és Balatonfenyves között közlekedik. A Nagyberek legszebb részeit szeli át, hangulatos kis falvakat, nádasokat és vadregényes erdős részeket érintve.

A vonatablakokból nézelődve, felfedezhetjük a Nagyberek vidékét, amely egykor igazi mocsárvilág volt, átjárhatatlan nádasokkal, kisebb szigetekkel. Az út során akár nádasban fészkelő ritka vízimadarakat is láthatunk.

Balatonfenyvesi Kisvasút
(Balatonfenyvesi Kisvasút )
Balatonfenyvesi Kisvasút
(Balatonfenyvesi Kisvasút )

A Balatonfenyvesi Kisvasút mozdonyai is különlegesek, igazi relikviák. A nosztalgiavonatokat egy 1960-as évekbeli dízel-mechanikus Mk48-as mozdony, illetve egy 490-es gőzmozdony vezeti.

A 14 kilométeres kisvasutas utazás 40 percig tart. A kisvasútra biciklivel együtt is fel lehet szállni.

Balatonfenyvesi Kisvasút
(Balatonfenyvesi Kisvasút)
Balatonfenyvesi Kisvasút
(Balatonfenyvesi Kisvasút)

Csömödéri Erdei Kisvasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 32 kilométer hosszan vezet át a zalai tájon, Lenti és Kistolmács között haladva.

A kisvasút útvonala mentén, számos látnivaló található. A vasúti pálya tulajdonképpen összeköti a környék kirándulóhelyeit.

Láthatjuk a lenti vár romjait, a lenti termálfürdőt, a Bázakerettyei állomásnál a Budafai arborétumot, valamit a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastélyt és vízimalmot.

A hangulatos erdei útvonal olyan természeti tájakat érint, mint a Göcseji fenyőrégió, a Kerka völgye, illetve a Göcseji bükktáj. 

A kisvasút nosztalgiajáratát az Ábel nevű gőzmozdony vezeti, amelyet 1955-ben gyártottak. A szerelvényeken kerékpár szállítására is lehetőséget biztosítanak.

Csömödéri Erdei Kisvasút
(Csömödéri Erdei Kisvasút/ fotó: Novák János)
Csömödéri Erdei Kisvasút
(Csömödéri Erdei Kisvasút /fotó: Máthé Zoltán)

Mesztegnyői Erdei Kisvasút

A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre.

A 8 kilométeres kisvasút vonala gyönyörű  és védett természeti tájakat érintve, erdők, halastavak és patakok, zuhatagok között kanyarog.

A kisvasút pályája áthalad a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, ahol a lápoktól a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulások megtalálhatók.

(Mesztegnyői Erdei Kisvasút)
(Mesztegnyői Erdei Kisvasút)

A vízfolyások és a tavak területén közel 50 védett növényfaj él. Közülük a legkülönlegesebbek a békaliliom és a fehér tündérrózsa.

„A Búsvári halastó területén a feketególya, kárókatona és még számos szigorúan védett madár megszokta a zakatolást, és meg sem rebbenve természetesen viselkedik” – írják a kisvasút honlapján.

A Mesztegnyői Erdei Kisvasút csak hétvégén közlekedik.

Kérésre erdész, természetvédelmi szakember kíséri az utasokat és mutatja be a látnivalókat.

Mesztegnyői Erdei Kisvasút
(Mesztegnyői Erdei Kisvasút)
Mesztegnyői Erdei Kisvasút
(Mesztegnyői Erdei Kisvasút)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »