2014 legérdekesebb cikkei

dec 30 • LifeStyle • Impress Magazin

Az év legérdekesebb cikkei között természeti csodák, érdekes tények az emberi testről, ismeretlen növényfajok, egy különleges képességű fiú, beszélő növények, zenélő fák és egy úszó ökováros.


A természet ritka csodája – a szétnyíló tenger

Dél-Koreában egy különleges árapály-jelenség következtében minden évben kétszer megnyílik a tenger, és egy rövid időre, mindössze egy órán át szabad átjárást enged Jingo és Modo szigetei között. Ez a Jindo csodája, amikor több ezren kelnek át a gyalog tengeren.

jindo

A fák zenéje – megszólalnak az évgyűrűk egy lemezjátszón (videó)

Bartholomaus Traubeck zenész és mérnök felfedezte a hasonlóságot, és megszólaltatta a fák zenéjét úgy, hogy az évgyűrűket egy számítógépes program segítségével áttranszponálta hangokká.

fák zenéje

 

Egy autista fiú, aki 20 perc nézelődés után lerajzolta teljes New Yorkot

Stephen Wiltshire aprólékos városképeket rajzol emlékezetből. Elképesztő memóriáját „élő kamerának” is nevezik. Stephen gyerekkorában néma kisfiú volt, nem kapcsolódott a többiekhez, kizárólag a saját világában létezett. Három éves volt, amikor diagnosztizálták, hogy autista.

autista fiú

 

Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén

A világon csak erre a szigetre jellemző, furcsa növények nőnek a Jemenhez tartozó Socotra szigeten. A különleges szigeten egy olyan szürreális táj fogad, amit sehol máshol a világon nem láthatunk. Bizarr növényzete és állatvilága teljesen egyedülálló. Az esernyő formájú fák és furcsa bokrok, mintha egy másik bolygóról kerültek volna ide.

socotra

 

Egy oroszlán is tud hálás lenni- épp megmentőjét öleli

Emberek mentették meg az életét, amikor kölyökként magára maradt a vadonban. Azóta felnőtt már, a mély érzelmi kötődés azonban nem múlt el…

oroszlán

Úszó ökováros – a 21. századi Noé bárkája

A globális felmelegedés és az éghajlatváltozások káros hatásai elől ökovárosokba menekülhet majd az emberiség. A város tervei már elkészültek.

úszó ökováros

5 érdekes tény az emberi testről

Tudtad, hogy a nyelved mintázata épp úgy egyedi, mint az ujjlenyomatod? Hogy szervezetünk képes előállítani „aszpirint”?

5 érdekes tény

 

A növények titokzatos nyelve

Richard Karban ökológus több éve kutatja a növények kommunikációját, és azt állítja, kezdi megérteni, amit egymásnak mondanak.

növények

A királyi palotát rejtő szikla – Kasyapa titkos fellegvára

Kasyapa király titkos búvóhelyül szolgáló Oroszlánszikla Srí Lanka egyik legtitokzatosabb műemléke. Sigiriya, vagyis az “Oroszlánszikla” egy lenyűgöző palotarendszer, fürdőkkel, teraszokkal, vízikertekkel és gyönyörű falfestményekkel.

kasyapa

Egy templom, ahol a szerzetesek tigriseket nevelnek

Thaiföld egyik legrégebbi buddhista kolostorában, a Tigris Templomban a szerzetesek tigrisekkel élnek együtt. A tigrisek szabadon járkálnak a kolostor területén, és még a reggelijüket is együtt költik el az itt élő szerzetesekkel. A Tigris Templom naponta egyszer turistákat is fogad, ilyenkor valódi „tigris simogatóvá” válik a kolostor.

tigristemlom

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »