HIRDETÉS

5 érdekes tény az emberi testről

aug 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Tudtad, hogy a nyelved mintázata épp úgy egyedi, mint az ujjlenyomatod? Hogy szervezetünk képes előállítani „aszpirint”?

1. Szervezetünk képes előállítani “aszpirint”

A legújabb kutatások szerint az emberi szervezet is képes növényekből előállítani szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító komponense, írja a health.com. A vizsgálat során kiderült, hogy az emberi szervezet a zöldségekben és gyümölcsökben található benzoesavat alakítja át szalicilsavvá az immunvédekezés során. Így maga készíti el aszpirinjét azért, hogy segítse védekezőképességét, és csökkentse esetleges fájdalmait.

2. Nyelved mintázata egyedi

És nem csak a tiéd, mindenkié. Csak úgy, mint az ujjlenyomatunk, van egy csakis ránk jellemző „nyelvlenyomatunk” is, melyet igen nehéz lenne hamisítani.  A nyelv különös szervünk, mely igen biztonságos és jól védett helyen rejtőzik a szájban. Képesek vagyunk kinyújtani is akár, ami adott esetben életjel bizonyítékaként szolgálhat. Mivel a nyelvünk egyénenként változó szerkezeti és alaki sajátosságokkal is bír, ezért akár személyazonosításra is alkalmas lenne. Már felmerült a gondolata egy háromdimenziós nyelv adatbázis létrehozásának is.

3. A vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük

A hosszú ideig rossz hírbe hozott vakbélről kiderült, hogy nem is olyan hasznavehetetlen „csökevényszerv”. Sőt! Nem is akármilyen szerep jutott neki. Ez a kis nyúlvány a belekben lévő hasznos baktériumok rejtekhelye, vagy „védelmi háza”. A beleket gyakran éri támadás, ami könnyen felborítja a bélflóra egyensúlyát. Elég hozzá egy kisebb gyomorrontás, vagy egy antibiotikum kúra. A vakbélben tárolt baktériumok azonban átvészelnek bármilyen káreseményt. Majd ezt követően kiszabadulnak búvóhelyükről, és újra benépesítik a beleket, így támogatják a bélflóra újjáépülését.

4. Az emberi test világít a sötétben

Ha nem is olyan mértékben, mint a szentjánosbogarak, bizonyos fénykibocsátó képességgel mi is rendelkezünk. Japántudósok tudósok készítettek először olyan ultraibolya érzékeny kamerával felvételt az emberi testről, melyen láthatók azok a test által kibocsátott halvány fények, melyek szabad szemmel nem vagyunk képesek érzékelni. Bár jó ideje ismert tény, hogy minden élőlény bocsát ki fényeket a testéből, a sejtek kémiai reakcióinak köszönhetően, de kamerával először rögzítették a test „biofénytermelését”. Érdekes azonban, hogy a test legjobban fénylő területei nem egyeztek a hőkamera által legerősebben jelzett területekkel.

5. Az emlékezést segítik bizonyos testtartások

Nem emlékszel az esküvőd napjára? Ereszkedj újra térdre, az segíthet. Agyunk ugyanis az eseményeket a hozzájuk kapcsolódó érzésekkel és mozdulatokkal együtt tárolja el. Mint egy egységcsomag: érzés, történet, színek, illatok, mozdulatok. Ezért képes egy illat, vagy egy dallam előhívni az agy rejtett zugaiból olyan meglepő emlékeket, melyekről azt gondoltuk, rég feledésbe merültek már. Gyorsabban és tisztábban emlékszünk bármire, ha ugyanabban a pózban vagyunk, melyben az eseményt átéltük.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »