Ilyen hangulatosak az energiafüggetlen „Földbárka” ökoházak

márc 30 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

Az Earthship az egyik legnépszerűbb ökoház típus, amely az off-the-grid elvére épül, vagyis 100%-ban megtermeli a működéshez szükséges energiát.

A környezetbarát ökoházak egyre népszerűbbek világszerte, melyek közül az egyik legnépszerűbb típus az off-the-grid Earthship. A világ számos pontján épülnek ehhez hasonló ökoházak.

Off-the-grid – az energiafüggetlen ökoházak

Az off-the-grid kifejezés azt jelenti, hogy egy ház működése 100 százalékban önfenntartó, vagyis elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független.

Ezek a környezetbarát otthonok napenergia hasznosításával áramot termelnek, összegyűjtik az esővizet, majd kezelik és szűrik a szürke vizet, valamint stabilan tartja a lakás hőmérsékletét.

(Fotó: dailyinspired.com)

Csak természetes és újrahasznosított anyagokból épülnek

Az Eathship házak ötlete Michael Reynolds amerikai építésztől ered, aki csak természetes, valamint újrahasznosított alapanyagok felhasználásával tervez ökoházakat, a lehető legkisebbre csökkentve ezzel a környezeti terhelést.Az Eathship koncepciója – amit az általa alapított Earthship Akadémián azóta is oktat – világszerte egyre népszerűbb.

(Fotó: dailyinspired.com)

Az Earthship otthonok működtetése maximálisan energiatakarékos és költséghatékony, mivel a ház maga termeli meg a működéséhez szükséges elektromos áramot nap- és szélenergia hasznosításával. Az energiahatékonyságot a passzív napenergia-felhasználás, és a természetes szellőzési rendszer biztosítja.

Környezetbarát vízgazdálkodás

A házak vízgazdálkodás szempontjából is teljesen környezetbarát módon működnek. Az esővízgyűjtő rendszerből származó vizet többször is újrahasznosítják, a szennyvizet pedig biológiai úton tisztítják.

(Fotó: dailyinspired.com)

Az Earthship házak 6 alapelve

A minden szempontból környezetbarát lakóházak mindegyike ugyanazon alapelvel szerint épülnek.

1) természetes és újrahasznosítható anyagokból való építés,

2) passzív napelemes és termikus rendszerek használata az otthon fűtésére és hűtésére,

3) energia-önellátás

4) vízellátás önellátása

5) szennyvízkezelési önellátás

6 ) integrált élelmiszer-előállító rendszerek (amelyek az otthoni tisztított szennyvizet használják fel).

Az egyéb alapelvek közé tartozik az amatőr építők által is könnyen megtanulható és a gyakorlatba is átültethető építési módszerek alkalmazása (pl. „gumiverés”).

(Fotó: dailyinspired.com)

Organikus építészeti stílus – a természetre hangolva

Ezek az ökoházak kívül-belül gyönyörűek. A legtöbb ház művészi, színes, díszes nagyon egyedi. A falak hullámzóak, az ablakok kerekek, nincsen egyetlen szögletes sarok vagy kocka forma. Ez az úgy nevezett organikus építészeti stílus, amely a természet formavilágát követi.

(Fotó: dailyinspired.com)

A belső terek barátságos, otthonos hangulatáról a boltívek, hullámzó falak, a sok zöld növény, a vidám színek és a lekerekített megoldások felelnek. A falaktól kezdve a bútokon át az ablakokig, minden lekerekített stílusban épül. Ez adja a különleges varázsukat…

(Fotó: dailyinspired.com)

Minden éghajlaton működik

A Global Earthship kialakítása a világ szinte bármely éghajlatán működik. Ennek a kialakításnak a fő jellemzői közé tartozik a kettős üvegréteg („dupla üvegház”) a belső lakóterek és a külső között, valamint a föld alatti hűtőcsövek és a konvekciós tetőablakok használata, amelyek együttesen biztosítják az épület szellőzését és természetes légkondicionálását.

(Fotó: earthship.com)

A világ számos pontján épültek már ilyen ökoházak, például Franciaországban, Németországban, Mexikóban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »