„Öngyógyító” biobetonból épülnek ökoházak a belga tengerparton

ápr 22 • Enteriőr • Impress Magazin

A hullámzó homokdűnék ihlették a belga ökoépítész Vincent Collabout által tervezett ökovillákat, melyek tengeri biohulladékból előállított „öngyógyító” biobetonból épülnek.

A melankolikus hangulatú belga tengerpart mentén, amelyet hosszú árapály és homoknáddal borított dűnék jellemeznek, a Vincent Callebaut Architectures építészeti stúdió egy tájba illeszkedő, ívelt formatervezésűt villák csoportját javasolja.

Biobeton tengeri biohulladékból – innovatív ötlet

A Land’Art-tal összhangban a „Dűnék” építészeti projekt az északi-tengeri tájba simul, és helyben fellelhető tengeri ökoszisztéma természetes anyagait hasznosítja.

A művészet és az élet összekapcsolására irányuló „Dűnék” projektet akár párhuzamba állíthatnánk olyan kortárs amerikai művészek „Earthworks” és „Envirnmental Art” építészeti stílusával is, mint Robert Smithson és James Turrell.

Ezeket a biológiai ihletésű villákat öngyógyító biobetonból tervezték, amelyet helyben fellelhető tengeri élőlények héjából (például rákból, kagylóból, osztrigából, kagylóból vagy tengeri csigából) állítanak elő.

A Dűnék ökovilláknak a hagyományos beton helyett egy teljesen új megközelítésű, tengeri biohulladék az alapanyaga, melyet új erőforrásként újrahasznosítanak, lehetővé téve ezzel egy hatékony, alacsony környezeti hatással járó kék körforgásos gazdaság létrehozását az építőiparban.

Az öngyógyító tengeri-biobeton mechanizmusa

A tengeri biobetonnak az összetételét baktériumok és gombák spóráival gazdagították, amelyek biomineralizáció révén gyógyító tulajdonságokat adnak az új környezetbarát épületeknek.

A vízzel érintkezésbe kerülő mikroorganizmusok ugyanis kalcium-karbonátot állítanak elő, amely beszivárog minden lehetséges repedésbe, lehetővé téve a biobeton öngyógyulását az épület hosszabb mechanikai ellenállása és tartóssága érdekében.

Ívelt, hullámzó belső terek

Az épületek külső, ívelt struktúrája művészi és organikus, amely visszaköszön a belsőépítészetben is. A belső terek kialakítása, valamint a bútorok megformálása is biodesign stílust követ. A Dűne házakat kívül-belül a tengerparton található kavicsok és kagylók formái, valamint szerkezeti struktúrája ihlették.

A belsőépítészeti megoldások és a külső formatervezés közötti nagyobb vizuális kölcsönhatás érdekében a bútorok szintén tengeri bioanyagokból, masszív természetes kövekből, gyöngyházból és újrahasznosított algaszálakból készülnek.

A Dűne villákat minimalista stílusban tervezték, melyek természetes módon olvadnak bele a tengerparti tájba, összhangot teremtve a természet és az építészet között.

A tervek szerint 2025-ben épülnek meg a belga tengerparton, Ostend városában az első biobetonból gyártott villák, a „Dűnék”.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »