2014 legérdekesebb környezetvédelmi projektjei

dec 30 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A japánok már víz alatti ökovárosokat terveznek, a hollandok ékszereket készítenek szmogból, Dánia pedig már arra készül, hogy a világ első szénmonoxid semleges városa legyen.

A japánok már víz alatti városokat terveznek…

Utópia vagy valóság? Az Ocean Spiral tervezői szerint 15 éven belül felépülhet az első víz alatti város, mely 5000 embernek biztosítana otthont.

japán

 

Ékszerbe zárt szmog – a tiszta levegőért

A hollandok olyan „szmog-porszívót” terveztek, mely megtisztítja a nagyvárosok levegőjét. A szmogból pedig ékszerek készülnek, hogy miért…?Roosegaarde a parkból kinyert szmogot nagy nyomás alatt kövekké alakítja át, majd gyűrűkbe foglalja, a bevételből pedig újabb szmog-mentes parkok létrehozását szeretné finanszírozni.

szmoggyűrű

 Új “zöld” híd épül Londonban – a Garden Bridge

London Európa egyik legzöldebb városa. Gazdag és változatos kertészeti örökségéhez szeretne hozzájárulni az új híd is, a Garden Bridge. A Temze fölött ívelő gyalogos „Kert-híd” látványtervei már elkészültek. Az új, zöld híd átadása 2017-re várható.

garden bridge

Kerékpárút a város felett – Londonban épül a SkyCycle?

A tervezők célja, hogy teljesen átalakítsák a londoni kerékpározást, egy „magaslati” biciklis hálózat kiépítésével. A város feletti biciklis hálózat megépítését 2020-ra tervezik az ötlet megálmodói, a Foster&Partners.

skycycle

Ételhulladékból előállított biogázzal működő busz állt forgalomba Bristolban

Nagy-Britannia első biogázüzemű buszát ételhulladék és szennyvíz újrahasznosításával készült metángáz hajtja. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

bristol

Az első széndioxid-semleges főváros Koppenhága lesz?

Dániában több város és a főváros is az önkormányzatokkal együttműködve elkötelezetten dolgozik a fenntartható fejlődés megvalósításán. Koppenhága többek között célul tűzte ki, hogy a világ első széndioxid-semleges városa lesz 2025-re.

koppenhága

Zenélő szélturbinák termelik az áramot

A hatalmas vikingkürt formájú szélturbinák felgyorsítják a szél mozgását, így termelnek energiát, miközben még zenélnek is.

szél viking

Új energiatermelő rendszer az eMotions

A különböző technológiákkal működő, eMotions hurokrendszer napelemmel, mikro szélturbinák és mozgás által termeli az áramot.

emotions

2030: jönnek a hidrogéntermelő algafarmok és a függőleges „bio” léghajók?

A hidrogéntermelő algafarmok újrahasznosítják a szén-dioxidot, és ellátják bioüzemanyaggal a függőleges léghajókat, melyek megépítését 2030-ra tervezik.

szerklead-600x400

2014 díjnyertes naperőműve: a Solar Homokóra

Kihirdették a 2014-es Land Art Generator Initiative pályázat győzteseit. A dánok energiatermelő Homokórája (Solar Hourglass) nyerte az első díjat.

solar homokóra

Szív alakú naperőmű épül egy csendes-óceáni szigeten

A hatalmas szív alakú napenergia farm a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetén épül, és a jövő év elején kezdi meg működését.

sziv

A Szitakötő ökováros víziója

A Szitakötő egy önfenntartó ökováros víziója, mely függőleges farm koncepcióval teljesen önellátó, és csak megújuló erőforrásokból táplálkozik.

szitakötő

Úszó ökováros – a 21. századi Noé bárkája

A globális felmelegedés és az éghajlatváltozások káros hatásai elől ökovárosokba menekülhet majd az emberiség. A város tervei már elkészültek.

úszó ökováros

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »