Zootópia lesz a dánok szafari parkja?

okt 7 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A dániai Givskud szafari park futurisztikus projektje a „Zootopia”, a hurokszerűen egymásra épülő háromszintű geometrikus állatkert.

Az elképzelés szerint a nemzetközi szafari park egy háromszintes geometrikus állatkertté változna, ahol a szabadon élő állatokkal természetes közegben találkozhatnak a látogatók.

Afrika, Ázsia, Amerika hurkok

Az úgy nevezett hurkok elkülönített szinteken elevenítenék meg Afrika, Ázsia és Amerika természetes élővilágát. A kanyargós, geometriai szintek mindegyike a világ másik régiójába vezet. A kijelölt útvonalon történő 4 kilométeres „világkörüli utazás”, mely összeköti a három kontinens szintjeit, a központi térről indul, melyet egy spirál alakú sétány vesz körbe.

011

Ketrecek helyett szabadon

A Zootopia célja, hogy minél szabadabb környezetet hozzanak létre az állatok számára, ahol természetes módon tudnak egymáshoz és a látogatókhoz is kapcsolódni.

11

A komplexum egy szabad élőhelyet szeretne kialakítani az állatok számára, az állatkertben megszokott ketrecek alkalmazása helyett. Itt az állatok nincsenek elzárva egymástól, vad környezetben élhetnek, ami nemcsak az állatok számára kellemesebb, hanem a látogatók számára is különleges élményt nyújt.

24

Tojás alakú járgányok és felvonók

Az utópisztikus állatkertben, a kijelölt útvonalon az emberek olyan tojás alakú, fedett járművekkel közlekedhetnek majd, melyek védelmet nyújtanak, ugyanakkor elrejti őket az állatok elől, hogy ne zavarják meg megjelenésükkel őket.

33

A tervek között szerepel a tojás alakú bicikli, vízi jármű és egy hasonló formatervezésű felvonó is.

331

A Zootopia terv megvalósítását 2019-re tervezik, a szafari park 50. évfordulójára.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »