2030: jönnek a hidrogéntermelő algafarmok és a függőleges „bio” léghajók?

okt 6 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A hidrogéntermelő algafarmok újrahasznosítják a szén-dioxidot, és ellátják bioüzemanyaggal a függőleges léghajókat, melyek megépítését 2030-ra tervezik.

A hidrogénre ma már világszerte úgy tekintenek, mint az egyik olyan energiahordozó, amely az emberiség fenntartható fejlődése érdekében képes lesz kiváltani a fosszilis energiahordozókat. Az algák képesek hidrogént termelni, ezért az algafarm telepítés egy lehetséges módja lenne az elektromos áram, vagy a bioüzemanyag termelésnek.

Mire képes egy farmnyi moszat

A hidrogén egy nagyon ígéretes tiszta energiaforrás”, írja weboldalán a hidrogéntermelő algafarm tervezője, Vincent Callebaut belga építész. Képes úgy elektromos áramot és bioüzemanyagot termelni, hogy közben semmilyen káros anyagot nem bocsát ki a környezetbe.”

2030: jönnek a hidrogéntermelő algafarmok
Vincent Callebaut Architectures

A tudományos kutatások szerin az algák 120-szor annyi bioüzemanyagot termelnek, mint amennyit jelenleg repcéből, szójából vagy napraforgóból állítanak elő.

Sőt egy farmnyi moszat képes igazi miniatűr biokémiai erőműként is működni, azáltal, hogy képes elnyelni a levegőben lévő széndioxidot. „Az algafarmok célzottan képesek biológiailag helyreállítani az ipari széndioxid kibocsátást.

Ez a természetes folyamat önmagát táplálja, miközben megtisztítja a bolygó légterét a túlzott mértékű széndioxidtól, mely az üvegházhatás egyik legfőbb okozója, olvasható az építész weboldalán.

Organikus tisztítóállomások

Az óceánok felszínén lebegő algafarm egy igazi organikus tisztító állomás, mely olyan függőleges léghajók számára termelné az üzemanyagot, melyek teljesen megújuló energiaforrásokkal, és nulla káros anyag kibocsátással működnének.

A függőleges léghajó a környezettudatos közlekedés egyik futurisztikus verziója lehet.

2030: jönnek a hidrogéntermelő algafarmok
Vincent Callebaut Architectures

Az építész szerint a bioüzemanyagok, mint például az általa tervezett hidrogéntermelő algafarmok, forradalmasíthatják a fenntartható gazdaságot és közlekedést. Bárhol előállíthatók a világon a bolygó károsítása nélkül. Megoldható lenne a fenntartható fejlődés megújuló energiaforrásokkal is.

A 2030-ra tervezett „bio” léghajók kizárólag megújuló energiaforrással működnek, és a szén-dioxid kibocsátásuk egyelő a nullával. Átlagosan 2000 méter magasságban közlekednének, 175 km/ óra sebességgel, benzinkút helyett pedig úszó algafarmokon tankolnának.

Úszó ökováros – a 21. századi Noé bárkája

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »