A Tibeti-fennsík meseszép kristály tavai

okt 7 • Földgömb • Impress Magazin

A Jiuzhaigou átlátszó vizű tavai a Min hegységben találhatók, a Tibeti-fennsík szélén 2000 és 4500 tengerszint feletti magasságban.

A Jiuzhaigou Völgy egy természetvédelmi terület és nemzeti park Szecsuán tartomány északi részén, Tibet és Kína határán.

Kilenc tibeti falu

A Jiuzhaigou elnevezés, mely tibetiül azt jelenti, „A kilenc falu völgye” onnan ered, hogy a tavak hossza kilenc tibeti falut tesz ki. A völgyben lévő falvakat ma is tibetiek lakják, akik szent helyként tisztelik az itt található hegyeket és tavakat.

szerklead44-600x400

Évszázadokig érintetlen volt

Ezt a megközelíthetetlen, érintetlen vidéket évszázadokig különböző tibeti népek lakták, akik faluközösségekben élték zavartalan életüket. A Jiuzhaigou egészen 1975-ig szinte alig volt ismert. 1982-ben a Kínai kormány nemzeti parkká nyilvánította a területet, majd megnyitotta a turizmus előtt.

77

Az UNESCO világörökség része

1992-ben pedig a világ is felfigyelt erre a különleges tájra, amikor az UNESCO világörökségnek nyilvánította. Azóta a védett nemzeti park Kína egyik kiemelt turisztikai célpontja. Jiuzhaigou jellemzője a több tucat kék, zöld, türkiz színű tavak, a sok vízesés és a hófödte hegycsúcsok. A nemzeti parkban három völgy található, melyek kisebb-nagyobb kristálytiszta vizű, átlátszó tavaknak adnak otthont.

44

Beszédes nevű tavak

A völgyben található tavak nevei beszédesek. A legsimább felszínű a Tükör tó, a legtarkább az Ötszínű tó. Az Alvó-sárkány tó mélysége 20 méter, átlátszó vizében jól látható egy sárkányt formázó meszes töltés.

tibeti

A Nád-tó pedig egy nád borította mocsár, melynek vize világos türkiz színű. A kontraszt különösen szembetűnő ősszel, amikor a nádas aranysárga színűvé változik a türkiz vizű tóban. Az Öt Virág-tó egy sekély, több színű tó, melynek alján keresztbe-kasul ősi, kidőlt fatörzsek láthatók.

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »