Korallzátonyt formázó öko-lakópark lesz „Kairó kapuja”

okt 8 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A „Gate Residence” egy függőleges zöld ökoszisztéma lesz Egyiptom fővárosában, egyfajta metamorfózis mely ötvözi az élő vegetációt az építészettel.

A Vincent Callebaut belga építész által tervezet „Gate Residence” legfőbb célja a fenntartható építészet megvalósítása, a globális felmelegedés elleni küzdelem és a környezetbarát életmód megalapozása Egyiptomban. Az építkezés 2015 márciusában kezdődik, és 2019 végére fog elkészülni.

A zöld lakópark teljesen önfenntartó

Az 1000 lakást magába foglaló komplexum egy napelemes tetővel fedett, zárt rendszer lesz, függőleges U-alakú élő zöld falakkal. A ház a különböző megújuló energiák alkalmazásával megtermeli a fenntartásához és a működéshez szükséges energiát.

11

A speciális nappanelekből készült borítás már önmagában szinte teljesen fedezi a lakások és irodák elektromos áram szükségletét, egy új fejlesztésnek köszönhetően ugyanis nem csak a látható infravörös fényt, hanem az ultraibolya sugárzást is át tudja alakítani elektromos árammá. A tetőborítás ugyanakkor árnyékolóként is funkcionál, támogatva a szellőztető rendszerek működését. A belső út mentél elhelyezett függőleges spirális szélturbinák pedig szintén nagy mennyiségű elektromos áramot termelnek.

Élő zöld „tölcsérfalak”

A házak között függőleges élő falként húzódó zöld növényekkel futtatott rácsszerkezet egészen a tetőkig vezet U-alakban. A hullámzó nap panelek és az örvénylő zöld növények közösen alkotnak egy organikus struktúrát. Az élő zöld függönyfalak segítik az épület hűtését is.

32

A zöld otthonok hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyúk, a tetőn és a belső út mentén elhelyezett függőleges spirális szélturbinák, illetve a speciális szélfogó rendszer biztosítja. A szükséges meleg vízről pedig napkollektoros vízmelegítők gondoskodik minden otthonban.

33

Az épületek belső kialakítása a zöld teraszok és udvarok organikus formatervezése felülnézetből egymáshoz kapcsolódó korallzátonyra hasonlít, mely a házak legfelső szintjén egy hatalmas közösségi kertté alakul.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »