Toszkán hangulatú kisváros Horvátországban – egy sziklaszirt tetején

júl 19 • Földgömb • Impress Magazin

A Krk szigeten található egy hatalmas szikla tetejére épült festői szépségű kisváros Vrbnik, amely több szempontból is különleges.

Vrbnik többek között azért különleges, mert nem a megszokott dalmát kisvárosokra hasonlít, sokkal inkább olyan, mint egy toszkán olasz falu, tengerpartja pedig egy sziklákkal övezett védett öböl.

Egy 50 méteres sziklaszirtre épült

Vrbnik kétségtelenül az egyik leghíresebb horvát település. Egyszerű kis óvárosa egy kis fjord felett, kb. 50 méter magasságban a sziklaszirten található. Alatta helyezkedik el a kicsi főtér néhány kávézóval.

Két kapun keresztül lehet bejutni Vrbnik városába, az egyik a Nagy kapu, a másik a Kis kapu. A Nagy kapu mellett látható a gótikus stílusban épült Szent János templom.

A városban több kápolna és templom van, melyek közül öt van használatban.

Olyan, mint egy toszkán falu

Amint betoppanunk a régi házak köré, és elindulunk felfedezni a falu kacskaringós, szűk utcáit, hirtelen többszáz éves időutazásban lehet részünk.

A pici utcácskák, az autentikus kőházak, kovácsoltvas kerítések és színesre festett bejárati ajtók miatt hangulata inkább hasonlít egy toszkán kisvároséra, mint a hagyományos horvát tengerparti városokéra. Vrbnik egy igazán romantikus hely.

A hegy tetején a mai napig jó állapotban fennmaradt várkastélyt láthatunk, melyben a faragványokat és glagolita írásokat őriznek. A középkorban kőfal védte a várost, amelynek maradványai és a tornyok, máig láthatóak.

A világ legkeskenyebb utcája

Vrbnik egyik különleges látványossága, a Klančić utca, amely a világ legkeskenyebb utcája, szélessége csupán 40 centiméter.

Az utca jobb oldalán még egy tábla is jelzi, hogy itt van a világ legkeskenyebb utcája.

Potovosce egy rejtett öböl

A sziklaszirt lábánál több természetes öböl és homokos strand terül el. Az egyik legszebb strand a Potovosce, mely egy rejtett öbölben bújik meg. Fenyőerdőn keresztül lehet megközelíteni, vagy a tenger felől csónakkal.

A Kozica egy gyönyörű, fenyőerdővel körülvett kis kavicsos strand, pár percre a Zgribnica strandtól. A kikötője mellet pedig van egy kis homokos öböl, a Nuluk beach.

Leghíresebb standja a Zgribnica

Vrbnik leghíresebb strandja a Zgribnica, amely egy Kék Zászlós strand.

Vadregényes sziklás partszakasz – a Pod Kocan beach

A vadregényes Pod Kovac beach pedig egy magas sziklákkal körülvett rejtett partszakasz, ahová hatalmas sziklák között vezető, szűk ösvényen keresztül juthatunk el.

A Krk sziget a toszkán kisvároskán kívül rengeteg érdekes látnivalót rejt. Híres gyógyiszapos strandok, gyönyörű, csak vízi úton megközelíthető rejtett öblök, ősi jelek az úton és az Adria legrégebbi kikötője is itt található.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »