Toszkán finomság a Castagnaccio – paleósok és vegánok is fogyaszthatják

febr 1 • Fűszer • Impress Magazin

Toszkána népszerű süteménye a castagnaccio, amelyben a gluténmentes gesztenyeliszt mellett helyet kap a fenyőmag, a rozmaring, a mazsola és az olívaolaj.

Az híres gastagnaccio torta különlegessége hogy gesztenyelisztbő készül, ami egy gluténmentes alapanyag. A Magyarországon viszonylag nehezen beszerezhető és drága gesztenyeliszt helyett hajdinalisztet is használhatunk, mely szintén gluténmentes.

A süti érdekessége, hogy nincs benne se tojás, se tej, se cukor, így palosok és vegánok és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A sütit egyszerűen a mazsola édes levével édesítik.

Hozzávalók:

 – 750 ml víz,
– fél kiló gesztenyeliszt (hadinaliszttel helyettesíthető)
– 6 ek olívaolaj
– 10 dkg fenyőmag
– 3 ek friss vagy szárított rozmaring
– 8 dkg mazsola

Elkészítése:

A mazsolát áztassuk be 10 percre langyos vízbe.

Adjuk a gesztenyeliszthez a vízet apránként adagolva, és keverjük simára 5 evőkanál olívaolajjal. A mazsolából nyomkodjuk ki a felesleges vizet és adjuk hozzá a masszához, majd mehet bele a mazsola és fenyőmag is, de mindenből tartsunk meg egy kicsit, a süti tetejére.

Kb 40 cm-es átmerőjű formába tegyük, amit előzőleg jól kikentünk olajjal. A süteménynek nagyjából 1 cm magasnak kell lennie.

A tetejére szórjunk fenyőmagot, mazsolaszemeket a rozmaringot, és locsoljuk meg egy kanálnyi olívaolajjal. Mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt elkészül.

 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »