Rekord számú maskarás űzi el a telet az idei mohácsi busójáráson

febr 2 • Kult & Art • Impress Magazin

Minden eddiginél több, 1100 maskarás űzi el a telet az idei hat napon át tartó busójáráson, amely február 12-én veszi kezdetét Mohácson hatalmas maskarás felvonulással.

A hagyományőrző farsangi programon 44 busócsoport 1100 busója és 100 egyéb maskarása gondoskodik az érdeklődők szórakoztatásáról. A busójárás hat napja alatt mintegy 30 helyszínen reggeltől estig 70-nél is több programra várják az érdeklődőket.

Télűzés 6  napon át

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptánc-előadás, sokacbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

A fő programokat február 15-én, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A busójárás a Világörökség része

Az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben vette fel a busójárást.

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu internetes oldalon található.

Olvasd el a cikket angolul is a Budapest Life rovatban: Record number of masked Busós chase away the winter at this year’s Busó festivities

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »