A 10 legérdekesebb látnivaló a Krk szigeten

márc 13 • Földgömb • Impress Magazin

Horvátország legnagyobb szigetén rejtett öblök, egy toszkán kisváros, gyógyiszapos strandok, világítótorony, kőbe vésett ősi jelek, és egy gyönyörű cseppkőbarlang is található.

A Krk sziget Horvátország legnagyobb szigete, amely 200 km-es partvonallal rendelkezik. A szigeten kiváló strandok, bájos kisvárosok és remek kirándulóhelyek várják, hogy felfedezzük.

Mivel a Krk sziget Budapesttől való távolsága 500 km, akár egy hétvégére is érdemes a szigetre látogatni.

1. Rejtett öblök – kizárólag csónakkal lehet megközelíteni

Az Oprna strand a sziget nyugati felén található, egy kis eldugott kis eldugott öbölben. A homok és kavics keverék típusú strand különlegessége, hogy csak csónakkal közelíthető meg.

A Krk szigeten számos eldugott öbölben vannak rejtett strandok, amelyek kizárólag csónakkal, vagy keskeny ösvényeken, dús mediterrán növényzettel teli mezokön át gyalogolva közelíthetők meg.

2. Risika – egy magányos félsziget homokos tengerpartja 

Risika egy aprócska falu, melynek központjától 2 kilométerre található egy tengerbe nyúló kis félsziget. A magányos félszigeten egy kevésbé ismert, kis homokos tengerpart, és egy templom romjai találhatók. A félsziget egy keskeny úton közelíthető meg.

3. Híres gyógyiszapos strandok

A sziget észak-keleti oldalán, a Soline öbölben található, a gyógyiszapról híres Meline strand. Az öbölben nagyon sekély a víz, ezért a parttól több mint 50 métert lehet a vízben gyalogolni.

Itt a tengervíz 2-3 fokkal magasabb, mint másutt a szigeten.  A gyógyiszapot magunkra is kenhetjük, ha ízületi fájdalmaink vannak. A strandon sok embert láthatunk, akik tetőtől talpig iszaposan élvezik a napsütést.

4. A jellegzetes Krk híd

A szigetre egy 1430 méter hosszú hídon keresztül lehet bejutni. A jellegzetes Krk híd már messziről jól felismerhető. A híd a Sveti Marko szigetet (amely eredetileg egy temetősziget volt) is összeköti a szárazfölddel, és ezt követően jutunk el a Krk szigetre.

5. Toszkán hangulatú kisváros egy szikla tetején

Krk keleti oldalán járunk. Itt egy hatalmas szikla tetejére épült a festői szépségű Vrbnik.

A város többek között azért különleges, mert nem a megszokott horvát, dalmát kisvárosokra hasonlít, inkább olyan, mint egy toszkán olasz falu, tengerpartja pedig egy sziklákkal övezett védett öböl.

6. Voscica világítótorony

Krk sziget látnivalói közül talán a Voscica világítótorony a legkevésbé ismert. A Vošćica világítótorony 150 évvel ezelőtt épült. Különös mini erőd megjelenése van. Érdekessége, hogy a mai napig üzemel. Most nem a tenger megvilágítása a fő funkciója, hiszen jól felszerelt apartmanokat alakítottak ki a belsejében.

7. Glavotok kolostora

Krk legnyugatibb csücskén van egy gyönyörű kolostor, a Glavotokra. A kolostoron kívül csak egy icipici strand van itt, és a gyönyörű természet. Az ide vezető út igen izgalmas, mert sok helyen egy autó széles, magas kőfallal határolt út visz le a településhez.

8. A Glagolita út – kőbe vésett ősi jelek az úton

A horvát nyelv legrégebbi emlékét a baskai kőtáblát, Baska település határában Jurandvorban találták. A glagolita nyelv 35 betűjéből egy zarándokutat alakítottak ki. Az első jel a tengerparton található, majd az ABC körbevisz a Baska körüli dombok legszebb részein.

9. Biserujka cseppkőbarlang

Krk sziget keleti partján Rudine település határában fekszik a Biserujka cseppkőbarlang. A Krk szigeten több barlang is található. Ez a legnagyobb és egyedül ez nyilvános. Eredetileg kalózok használták ezt a barlangot, ide rejtették a kincseiket. A barlangba még most is látszódnak a kalózok fáklyáinak korom nyomai.

10. Az Adria legrégebbi kikötője

Punat egy 1800 fős kisváros, Krk-sziget déli partján. A természeti szépségén túl az egyik legvonzóbb látnivaló a kikötő. Itt található ugyanis az Adria legnagyobb és a legrégebbi kikötője, amely körülbelül 1200 hajó befogadására alkalmas.

Víz alatti üvegalagút épül Horvátországban – 18 méter mélységben sétálhatunk a tengerben

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »