#Trashchallenge kihívás terjed a neten – hadjárat a szemét ellen!

márc 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A környezetvédelmi akció lényege, hogy tisztítsuk meg a környezetünket a szeméttől, majd posztoljunk egy előtte és utána képet a neten.

A hashtagek és a neten vírusosan terjedő kihívások általában vicces vagy szórakoztató jellegű témák szoktak lenni. Van azonban egy új kihívás, a Trash Challenge, melynek nem a szórakoztatás a célja, hanem az, hogy összefogjunk a világot ellepő szemét ellen.

A tengerpartokat ellepi a szemét…

Évente 1,3 milliárd tonna háztartási hulladék keletkezik, melyből mindössze 250-350 millió tonna kerül a hulladéklerakókba. A többi, mintegy 100 millió tonna szemét, az óceánokban végzi, szemétszigeteket alkotva. A világ tengereit, óceánjait és a tengerpartokat ellepte a szemét, ezért indult az új kihívás, a #trashchallenge.

A kihíváshoz rengetegen csatlakoztak a világ minden tájáról. Fiatalok és idősek egyaránt büszkén posztolják a képeket az általuk megtisztított területekről.

A kihívás lényege – a helyi szemétprobléma kezelése

A környezetvédelmi kihívás lényege, hogy az emberek felfedezzék a saját környezetüket érintő, helyi szemétproblémát, és cselekedjenek. Önkéntes összefogással tegyünk valamit a környezetünkért!

A kihíváshoz bárki csatlakozhat: a lényeg, hogy készítsünk a szeméttel teli területről egy „előtte” képet, majd a takarítás után egy „utána” képet, amelyen látszik a szép, megtisztított táj. Ezt követően mindkét fotót posztoljuk a közösségi oldalakon a #trashchallenge hastgaggel.

Tengerpartok, utcák, kirándulóhelyek – bármi jöhet!

A kihívás során bármilyen területet meg lehet tisztítani a szeméttől, legyen az egy tengerpart, tópart, erdő, kirándulóhely, vagy egy nagyvárosi utca.

A kiválasztott terület mindegy, csak az számít, hogy jó sok szeméttől szabadítsuk meg a vidéket, ezáltal személyesen is sokat tehetünk a környezetünkért.

Az első vírusosan terjedő környezetvédelmi kihívás

A feltöltött képek között vannak olyan területek, amelyeket csak egy vagy néhány ember tett rendbe, de vannak olyan nagyobb összefogások is, melyek több 10 vagy 100 embert mozgósítottak.  

Mumbaj tengerpartját például közel 500 önkéntes tisztította meg a háztartási hulladéktól. A Manila öböl kitakarításához pedig több ezer önkéntes csatlakozott 2019. január 27-én.

A #trashchallenge az első környezetvédelmi akció, amely vírusosan terjed a neten. A világ minden tájáról posztolnak diákok, felnőttek és nyugdíjasok egyaránt akik büszkén vállalják, hogy tettek valamit a környezetükért.

Magyarországon is létezik hasonló kezdeményezés, az országosan meghirdetett TeSzedd! akció.

Fazakas Virág

Svédország már nem szemetel – a hulladék 99%-át újrahasznosítják

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »