Cinque Terre – Olaszország mesés vidéke

júl 23 • Földgömb • Impress Magazin

Olaszország egyik legszebb térsége Cinque Terre, ahol színpompás házak sorakoznak a meredek sziklákon, mögöttük pedig zöldellő teraszos ültetvények láthatók.

Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik gyönyörű, de nehezen megközelíthető része. Meredek sziklás partja a jellegzetes színes házakkal már messziről is varázslatos látványt nyújt.

Öt települést foglal magába

Cinque Terre egy kisebb térség összefoglaló neve, amely öt települést foglal magába. Ide tartozik Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare.

A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja.

Cinque Terre, Olaszország
Cinque Terre, Olaszország

Hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszok

A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága a 13. században indult fejlődésnek. Ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. Ezek a zöldellő teraszok határozzák meg a mai napig a táj jellegzetes képét.

A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően fellendült a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is.

Cinque Terre, Olaszország
Cinque Terre, Olaszország

A Világörökség része

A 20. század végén a modern infrastruktúra kiépítése, a vidék turisztikai fejlesztése hozott újabb fellendülést.

Ezt elősegítette, hogy a Cinque Terrét az UNESCO felvette a Világörökség listájára.

Cinque Terre, Olaszország

Tengerpartja nemzetközileg védett – szabályozzák a halászatot és a búvárkodást

A Cinque Terre tengeri védett területet 1997-ben hozta létre az olasz környezetvédelmi minisztérium.

Közel 100 ezer négyzetkilométer kiterjedésű védett tengeri zóna célja a partmenti vízalatti gazdag és változatos élővilág megóvása. A védett terület kialakításával szabályozzák a halászatot, valamint a búvárkodást is

Cinque Terre, Olaszország
Cinque Terre, Olaszország

14 méter magas Neptun-szobor

Cinque Terre varázsa a gyönyörű tengerpartja, valamint a sziklákra épült élénk citromsárga és narancsszínű épületek látványa.

Mind az öt településen színpompás házak sorakoznak egymás mellett a meredek sziklás tengerpartokon, mögöttük pedig a jellegzetes, teraszos kialakítású ültetvények láthatók.

Cinque Terre, Olaszország

Monterosso al Mare a legnagyobb Cinque Terre települései közül, és itt van a leghosszabb, strandolásra is alkalmas tengerpart.

Érdekes látnivalók közé tartozik a 16. században épült Torre Aurora őrtorony, 13. században, gótikus stílusban felépült San Giovanni templom, valamint egy 14 méter magas Neptun-szobor.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »