Ismerd meg a magyar várakat – 35 élethű vármakett a Velencei-tó partján

júl 27 • Földgömb • Impress Magazin

A Velencei-tó melletti Dinnyésen található egy Várpark, amely 35 élethűen megépített középkori várat mutat be. Az egyedülálló vármakett park a Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerült.

A Velencei-tó partján lévő Dinnyési Várparkban egy különleges történelmi időutazásban lehet részünk. A 35 középkori magyar vár élethű makettje között sétálva elénk a múlt.

A Várpark a történelmi Magyarország területén egykor állt várakat mutatja be eredeti tájolással, ráadásul olyan középkori várakat, amelyek ma már sajnos nem léteznek, vagy pedig nagyon romosak.

Középkori váraink valósághű makettjei

A várpark alapítója, Alekszi Zoltán egyik legfontosabb terve az volt, hogy elfeledett várak kerüljenek bemutatásra, melyeket már valószínűleg soha nem fognak megmenteni, felújítani. Éppen ezért is nevezi a parkot vármentő parknak, mert itt megismerkedhetünk azokkal a várakkal is, amelyeket életnagyságban már nem láthatunk.

…eredeti tájolással

A park egyik érdekessége, hogy a várak eredeti tájolással vannak elhelyezve, úgy hogy egymáshoz viszonyított elhelyezkedésük hozzávetőlegesen megfeleljen az eredeti várak topográfiai viszonyainak.

A másik különlegesség pedig, hogy az összes vár eredeti anyagból épült: kőből, fából, sárból, vesszőből, ez adja a park egyediségét. A parkban összesen 35 anyaghű vármakett látható.

Magyar királyok emlékoszlopai a sétány körül

A várakat egy Nagy-Magyarországot formázó sétány övezi, amely mentén emlékoszlopok láthatók. A kihelyezett emlékoszlopok mind egy-egy magyar királynak, kormányzónak, Árpád-kori, illetve erdélyi fejedelemnek állítanak emléket.

A parkban az alábbi várakat láthatjuk:

Benevár, Bogdán vajda vára, Csikilingvár, Dézna vára, Drégely vára, Földvár vára, Gracsanica vára, Hátszeg, Hőnig vára, Ika vára, I. István király fehérvári vára, Kereki vár, Kórógy vára, László vára, Poroszlói földvár, Rékavár, Sebestorony vára, Sebesvár vára, Solymári vár, Szabolcsi földvár, Szentmária favár, Talmács vára, Visk Vára, Zalak vára, Zelna vára, Solymos, Kosztajnica vára, Körösszeg, Nagytapolcsány vára, Poroszlói földvár, Sebesvár, Solymos vára, Somoskő, Szarkavár, Szarvaskő vára.

Hangulatos az éjszakai kivilágítás

A Várparkban kérhető tárlatvezetés is, amely lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük a kiállított várak történetét. Sötétedés után pedig különleges élményt nyújt a kivilágított várak látványa.

A világszinten is egyedülálló Várpark 2018-ban bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe is, mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »