Vörös föld a Vértesben – mintha a Marson járnánk…

júl 20 • Földgömb • Impress Magazin

A Mars felszínéhez hasonló vörös táj található a Vértes-hegységben. Az egykori bauxitbánya területe ma népszerű kirándulóhely.

A Vértes-hegység déli nyúlványai között megbújó Gánt községtől néhány kilométerre fekvő Bagoly-hegyen tárták fel Magyarország első bauxittelepét, amely 1923 és 1980 között Európa egyik legnagyobb bauxitbányája volt.

Európa legnagyobb bauxitbányája volt

A bauxittól vörösre festett területen változatos szín kavalkád fogadja a látogatókat, hiszen bármerre nézünk a vörös különböző, hol erősebb, hol fakóbb, hol lilába hajló színárnyalati vesznek körül bennünket.

Az egykori bauxitbánya ma geológiai tanösvény, ahol különleges felfedezőútra indulhatunk. A 3,5 kilométeres tanösvényen 13 állomás található.

Mars táj a Vértesben
(Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

Séta a vörös földön…

A vörös és lila különböző színárnyalatait a bauxit, illetve a karsztosodott alapkőzet magas vas-oxid és mangántartalma kölcsönzi a nem eviláginak tűnő tájnak.

A vas és mangán nem csupán felületi elszíneződést okozott, hanem az évmilliók során több méteres vastagságban átitatta a kőzetet.

Mars táj a Vértesben
(Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

20 millió éves ősleletekre bukkanhatunk

A tanösvény kialakítása során tökéletesen kihasználták a bányagödör adottságait. Egy izgalmas séta erejéig ugyanis teljesen úgy érezhetjük, mintha a Curiosity marsjáró nyomdokain járó asztronauták volnánk. Ami viszont tényleg meglepő, hogy az ember valóban egy marsbeli környezetbe csöppen, mikor erre a csodálatos tájra vezeti az útja…

Éppen ezért vált potenciális tudományos munkák, főként űrkutatási vizsgálatok helyszínévé.

A vörös sziklasivatagra emlékeztető táj vízmosásai, kőzetkibúvásai és egyedi felszíni formakincse a Marssal megdöbbentően hasonlóvá tette ezt a tájat.

Mars táj a Vértesben
(Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

Az eocén tenger jellemző ősállatainak maradványaira bukkanhatunk a bányagödör területén kialakított geológiai tanösvényen tett séta során.

Az itt található kőzetekben gyakoriak az egysejtű, meszes héjú élőlények maradványai, a különböző tengeri csigák, például a hosszú, vékony, felcsavarodott,  fagylaltos tölcsérre emlékeztető csigáké. Láthatunk itt még megkövesedett tengeri sünöket vagy akár őskori cápafogakat is.

A bauxitbánya területe körbe van kerítve, és csak a Gánti Bauxitföldtani Park nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »