HIRDETÉS

Vörös föld a Vértesben – mintha a Marson járnánk…

máj 24 • Földgömb • Impress Magazin

A Mars felszínéhez hasonló vörös táj található a Vértes-hegységben. A geológiai tanösvény azon túl, hogy érdekes látnivaló, űrkutatási vizsgálatok helyszíne is egyben.

A Vértes-hegység déli nyúlványai között megbújó Gánt községtől néhány kilométerre fekvő Bagoly-hegyen tárták fel Magyarország első bauxittelepét, amely 1923 és 1980 között Európa egyik legnagyobb bauxitbányája volt.

Európa legnagyobb bauxitbányája volt

A bauxittól vörösre festett földterületen változatos szín kavalkád fogadja a látogatókat, hiszen bármerre nézünk a vörös különböző, hol erősebb, hol fakóbb színárnyalati vesznek körül bennünket.

A bányagödör ma geológiai tanösvény, ahol különleges felfedezőútra indulhatunk.

Mars táj a Vértesben

Séta a vörös földön…

A vörös és lila különböző színárnyalatait a bauxit, illetve a karsztosodott alapkőzet magas vas-oxid és mangántartalma kölcsönzi a nem eviláginak tűnő tájnak.

A vas és mangán nem csupán felületi elszíneződést okozott, hanem az évmilliók során több méteres vastagságban átitatta a kőzetet.

Mars táj a Vértesben

20 millió éves ősleletekre bukkanhatunk

A tanösvény kialakítása során tökéletesen kihasználták a bányagödör adottságait. Egy izgalmas séta erejéig ugyanis teljesen úgy érezhetjük, mintha a Curiosity marsjáró nyomdokain járó asztronauták volnánk. Ami viszont tényleg meglepő, hogy az ember valóban egy marsbeli környezetbe csöppen, mikor erre a csodálatos tájra vezeti az útja…

Éppen ezért vált potenciális tudományos munkák, főként űrkutatási vizsgálatok helyszínévé.

A vörös sziklasivatagra emlékeztető táj vízmosásai, kőzetkibúvásai és egyedi felszíni formakincse a Marssal megdöbbentően hasonlóvá tette ezt a tájat.

Mars táj a Vértesben

Az eocén tenger jellemző ősállatainak maradványaira bukkanhatunk a bányagödör területén kialakított geológiai tanösvényen tett séta során.

Az itt található kőzetekben gyakoriak az egysejtű, meszes héjú élőlények maradványai, a különböző tengeri csigák, például a hosszú, vékony, felcsavarodott,  fagylaltos tölcsérre emlékeztető csigáké. Láthatunk itt még megkövesedett tengeri sünöket vagy akár őskori cápafogakat is.

Fazakas Virág (Fotók: Vértesi Erdő Zrt.)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »