A Bükk természeti kincse a Sipovics tengerszem

júl 8 • Földgömb • Impress Magazin

A Bükk-hegység lábánál, egy zöld fákkal körülölelt völgyben rejtőzik hazánk egyik gyönyörű természeti kincse, a Sipovics tengerszem.

A Bükk egyik legszebb látványossága a Szilvásvárad határában található Szalajka-völgy, ahol számos különleges és egyedülálló természeti képződmény található. Nem véletlen, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.

Egy fákkal körülölelt völgyben rejtőzik a Sipovics tengerszem

A Szalajka-völgy több természeti csodát is rejt. Itt található többek között Magyarország egyik legszebb vízesése, a gyönyörű Fátyol-vízesés. A zuhatag különlegessége, hogy egy mésztufákból létrejött, természet alkotta lépcsősoron zubog alá, melyeken a víz érdekes, fátyolszerű látványt nyújt.

(Fotó: Petró Róbert Migo)

A Fátyol vízesés közelében található a Szalajka-völgy másik különlegessége, és népszerű látványossága, az ikonikus Szikla-forrás. A Bükk hegység kristályvizű karsztforrása hazánk egyik egyedülálló természeti kincse is egyben.

(Fotó: Petró Róbert Migo)

A Bükk gyöngyszeme

A Fátyol-vízesés után, a Gloriette-tisztás mellett elhaladva a Bükk gyöngyszemére lelhetünk. A fákkal körülölelt völgyben megbújó Sipovics Tengerszem, hivatalos nevén Felső-tó, tükörsima vízfelületéről és kristálytiszta vizéről híres.

A tengerszem a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásával keletkezett, elnevezésével ellentétben azonban nem tekinthető igazi tengerszemnek, ugyanis a tengerszemek magas hegységekben fordulnak elő, ahol gleccserek táplálják vizüket.

(Fotó: Petró Róbert Migo)
(Fotó: Petró Róbert Migo)

Vize kristálytiszta karsztvíz

A Szalajka-völgy fő vízforrása a Szalajka patak, melyet nagyrészt a Szikla-forrás táplál. A víz a vad sebes pisztrángok természetes élőhelyeként szolgál, de a későbbiekben mesterséges tenyészetet is kialakítottak. A tengerszemet tápláló Szalajka patak vize kőzetek között folyó karsztvíz, ezért vize kristálytiszta.

(Fotó: Petró Róbert Migo)

Erdei kisvasúttal is megközelíthető

A Szalajka-völgyet gyalogos kirándulóként vagy akár kerékpárral is bejárhatjuk, de érkezhetünk babakocsival is, mivel a helyszín akadálymentes. Ezen kívül választhatjuk a kisvasutazás élményét is, mivel egy vadregényes erdei kisvasút is vezet ide.

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút végállomásától alig néhány percre találjuk a völgy rejtette természeti csodát, a Fátyol-vízesést. A vízesés után pedig, a Gloriette-tisztás mellett elhaladva máris megérkezünk a gyönyörűszép Sipovics tengerszemhez.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »