A Budai Vár egy eldugott részén egy romantikus Török kert rejtőzik

júl 5 • Földgömb, LifeStyle • Impress Magazin

A Budavári Palotanegyed egyik legeldugottabb, egyben leghangulatosabb része, a gyönyörű, keleties jellegű Török kert.

A Budai Várnegyed egy eldugott szegletében egy gyönyörű kert rejtőzik. A Nemzeti Hauszmann Programnak által újonnan kialakított Török kert a nemrégiben megújult Csikós udvar dél-nyugati részén található.

Különleges díszszökőkút

A romantikus kert egyik fő látványossága a csillagot formázó mozaikos díszszökőkút. A gyönyörű kőmedencét mintás mozaikcsempék díszítik, melynek mór motívumai igazán keleties hangulatot kölcsönöznek várnegyed új kertjének.

(Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Várhegy nyugati oldalán elnyúló, az alsó és a felső várfal közötti falszorosban kialakult települést annak idején Jeni mahalle-nek, azaz Újnegyednek nevezték. Korabeli leírások szerint a Karakas pasa tornyától a Buzogánytoronyig elnyúló, balkáni hangulatú városrésznek még dzsámija is volt.

Buda visszafoglalásakor, 1686-ban az utcák megsemmisültek, a lakóházak helyére később fákat ültettek. Ettől kezdve a területet Újvilág-kertnek hívták, amely egészen a 19. század végéig létezett.

(Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Mediterrán kert

A tervezésekor nagy gondot fordítottak a mediterrán mikroklímával rendelkező kert flórájának kialakítására. A mediterrán hangulatot az öt színben pompázó rózsabokrok, fügefák biztosítják.

Az egzotikus kertben mindezeken felül vadszőlő, birsalma és törpe orgona is helyet kapott, amelyek folyamatos vízellátását automata öntöző- és csepegtető rendszer biztosítja.

(Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)
(Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Panorámaterasz és hangulatos padok

A Török kert romantikáját a falak mentén elhelyezett, növényekkel körülölelt, hangulatos padok biztosítják kellemes nyáresteken.

A szemközti oldalon pedig, a kert teljes hosszában elnyúló panorámaterasz csodálatos kilátást nyújt a város felett. A látogatók kényelmét a Csikós udvaron már megismert, modern utcabútorok és közvilágítás szolgálja.

(Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »