A Kányavári sziget – egy külön világ a Kis-Balatonban

júl 3 • Földgömb • Impress Magazin

A Kányavári-sziget egy különleges atmoszférájú apró sziget a Kis-Balatonban. Egyedülálló növény- és állatvilága miatt fokozottan védett terület.

A Kis-Balaton legérdekesebb látnivalói a Kányavári-szigeten vannak: a lápos-mocsaras vidéken igazán egyedi fauna alakult ki, amit a Búbos Vöcsök-tanösvényen haladva vagy a két kilátó egyikéből körbenézve ismerhetünk meg.

A Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható.

A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban

Különleges fahíd vezet a szigetre

Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója öleli körül, így az csak gyalogosan érhető el.

Az ingyenesen látogatható sziget egy különleges fahídon közelíthető meg. (A mozgáskorlátozottak fogadásáról kis komp gondoskodik tavasztól őszig.) A különleges, ívelt fa szerkezetű híd mára a Kis-Balaton jelképévé vált.

A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban

15 állomásból álló tanösvény

A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, ami egy jó óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be.

Kis szerencsével megpillanthatunk néhány gázlóban totyogó, vagy a nyílt vízen úszkáló vízimadarat, és ritka madarakat is láthatunk a nádasban vagy a vízparton.

A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban

Kilátó a sziget közepén

A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő helyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Egy kicsit még délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket.

A szigeten van egy másik kilátó is, a Kis-kilátó. A két kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére.

A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban

Fokozottan védett terület

A Kis-Balaton hírnevét elsősorban az itt fészkelő madárfajoknak köszönheti, bár az itt található számtalan növény-és állatfaj önmagában is indokolttá tenné a védelmet. A költőfajok mellett nagy jelentőségűek az átvonuló és az itt telelő madárfajok – főként réce – és lúdfélék.

Összesen mintegy 250 madárfajt figyeltek meg a szigeten, és ebből közel 150 itt is fészkel.

A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban

Megközelítés: A Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez.

Fotók: Farkas Attila/ Legiprojekt.hu

Magyarország 10 legszebb kilátója – érdemes felfedezni őket

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »