Olaszország egyetlen fjordja – az Amalfi-part egyik legromantikusabb strandja

júl 31 • Földgömb • Impress Magazin

Egy meredek sziklahasadék között bújik meg a Furore fjord, az Amalfi-part egyik legnépszerűbb látványossága.

Olaszország az egyik legszebb térsége az Amalfi-part Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódik. Ez a dél-olasz partszakasz nagyon hangulatos és romantikus, kevés hellyel összehasonlítható vidék.

Az Amalfi-part egy 15 várost magában foglaló terület, ahol mesés halászfalvak és tengerparti kisvárosok rejtőznek. Itt található többek között a filmekből világhíressé vált Positano, a zene városa Ravello, és az 1315 méter magas Monte Cerreto lábánál fekvő Amalfi.

Furore-fjord – az Amalfi part saját fjordja

Az Amalfi-part álomstrandjaként emlegetett Furore-fjord (Fiordo di Furore) egy eldugott kis partszakaszon található, 250 méteres sziklák között. Nevét a latin „terra furoris” szóból kapta, ami „a düh földjét” jelenti.

A kis halászfalu Furore, mindössze néhány házból áll, és mind a mai napig megőrizte jellegzetes hangulatát. A partokon színes csónakok és régi kishajók sorakoznak. Található itt egy régi, 17. századi malom is, melyeket annak idején a hegyről lezúduló patak vize működtetett.

Sokáig rejtve maradt a turisták elől

A sziklahasadékban található pici halászfalut a hatalmas sziklák sokáig elrejtették az utazók szeme elől, és szinte teljesen elszigetelt maradt a turisták előtt is. Az útról ugyanis nem látszódtak sem az utcák, sem a szikla oldalán kanyargó lépcsők, melyek tengerparthoz vezettek. Innen ered a beceneve is: „a falu, amelyik nem létezik.”

Itt forgatták Rossellini L’Amore című filmjét

A romantikus tengerpart az olasz mozikban is gyakran feltűnik. A fjord meredek sziklafalai között forgatták többek között Rossellini L’Amor című filmjének több romantikus jelenetét.

Az ikonikus fjord látványát még festőibbé teszi a fjord felett átívelő hatalmas boltíves híd.

A tengerparton, a meredek sziklák lábánál számos nemrégiben felújított „monazzeni”, régi fészer található, amelyekben a halászok a szerszámaikat tárolták. A faluban van még egy régi papírgyár és egy 17. századi malom, ahol a Furore ökomúzeum és a botanikus kert található.

Furore arról is híres, hogy tagja az Olasz Festett Városok Szövetségének, ami azt jelenti, hogy a lakóházainak falait nemzetközi hírű művészek által készített falfestmények díszítik.

Az Amalfi-part az összes településével együtt,1997-ben felkerült az UNESCO Világörökség kulturális helyszínei közé.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »