Egyre több olasz faluban lehet 1 euróért házat venni – ha vállaljuk hogy felújítjuk

szept 20 • LifeStyle • Impress Magazin

Olaszországban egyre több településen hirdetnek, mindössze 1 euróért felújításra szoruló házakat. Toszkána, Szardínia és Szicília is a listán!

A One Euro Houses project kezdeményezéshez két új olasz város csatlakozott. Az egyik Zungoli, a másik pedig a szicíliai Mussomeli. Még turistaként is fantasztikus élmény odalátogatni, az pedig, hogy saját ingatlanra lehet szert tenni ilyen potom összegért, egy valóra vált álom lehet az olasz vidék szerelmeseinek.

Három éven belül fel kell újítani az ingatlant

Külföldön ingatlant vásárolni azért nem olyan egyszerű, hiszen a helyszínre látogatás minimum egy kétnapos utazással jár. A házvásárlásnak pedig több feltétele is van.

A vásárlás egyik előfeltétele – melyet szerződésben is rögzítenek – , hogy három éven belül fel kell újítani és lakhatóvá kell tenni az ingatlant. A kiutazás és az ügyintézés költségein túl kalkulálni kell a felújítással is, melyben a helyiek segítségére lehet számítani.

(Szardínia)

Külön weboldalak segítik az ügyintézést

Több ingatlant kínáló kisváros hozott már létre saját weboldalt az 1 euros házak bemutatására, hogy megkönnyítsék az ügyintézést. „Létrehoztam egy munkacsoportot, amely segíti a vásárlókat és összekapcsolja őket a helyi építőipari vállalkozásokkal, akikkel a felújítást el tudják végezni” – nyilatkozta a CNN-nek Paolo Caruso, Zungoli polgármestere.

A vásárlóknak egy 5000 euros biztonsági letétet is meg kell fizetniük. Miután aláírták az ingatlanszerződést, a letétet visszakapják. Ha azonban elmulasztják a szerződésben vállalt felújítást, akkor a teljes összeget elveszítik.

(Toszkána)

Az 1 euros házakat kínáló városok listájához csatlakozott az egyik legszebb olasz falu, Zungoli is, amely a Nápolyhoz közeli Campania régióban található. Az alig ezer főt számláló település egy homokkő tetejére épült, amelyet a középkori hidak, pasztellszínű kúriák és a hangulatos szűk utcácskák teszik varázslatossá. Zungoli 2015-ben elnyerte az Olaszország Legszebb Faluja címet.

Szicília is csatlakozott a listához

A másik új település, amely várja új lakóit, a szicíliai Mussomeli, ahol már több mint 100 házat kínálnak, ugyancsak 1 euróért. Itt külön ingatlanügynökség foglalkozik az 1 euros házak ügyintézésével. A hangulatos szicíliai kisváros többek között azért is különleges, mert egy 700 méteres hegyre épült, ahonnét közvetlenül rálátni az Etna vulkánra.

(Szicília)

A romos állapotban lévő házak tulajdonosai nem tudják fizetni az ingatlanadót, és arra sincs pénzük, hogy felújítsák illetve szépen karbantartsák az otthonukat. Azért ajánlják eladásra potom összegért, hogy megszabaduljanak tőle. Az új tulajdonosok idecsalogatásával pedig a városok önkormányzatai abban bíznak, hogy újra felvirágozhatnak ezek a pusztulásnak indult lakóközösségek…

Az 1 eurós falvak és házak listája: www.1eurohouses.com

Fazakas Virág (Képek: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »