Így kíméld a pénztárcádat télen-nyáron!

szept 20 • LifeStyle • Impress Magazin

Az elmúlt egy-két év brutális áremelkedései mindenki szájában fanyar ízt hagytak. Nem is szeretünk erre gondolni, csak ha muszáj. Pedig egy ideig még biztos velünk lesz a közutálatnak örvendő magas infláció, ezért nagy szolgálatot teszünk a családi költségvetésnek és a lelki egészségünknek, ha tudatosan felmérjük, hol lehetne úgy fogni a költségeken, hogy közben a legkevesebbet kelljen lejjebb adni az életszínvonalunkból. A családi kiadások csökkentésére pedig messze a hőszigetelés az egyik legjobb megoldás. Miért is? Lássuk!

Klímahasználat, klímaválság

Akinek van klímája, és használta is az elmúlt hetek rekkenő hőségében, annak jó eséllyel feltűnt, hogy bizony érzékelhetően megemelkedtek a nyári villanyszámlák. Ez azoknál a kisebb lakásoknál, ahol még így is sikerül beleférni a támogatott keretbe, nem jelent nagy érvágást. Azonban a családi házban lakók, vagy azok, akik pont a nyári klímahasználattal csúsznak át a bűvös havi átlag 210 kilowattórán, nagyon nem lesznek boldogok a villanyszámla végösszegét látva.

És itt sajnos meg kell említenünk, hogy még ha nem is feltétlenül muszáj instant világvégét vízionálni a globális felmelegedés miatt, az biztos, hogy nyaranta csak egyre melegebb lesz. Azaz egyre többet kell használni a klímát, ha nem akarunk megsülni. Vagy mégsem?

A hőszigetelés nemcsak télre szól

És itt jön be a képbe az, hogy egy jól hőszigetelt lakás sokkal kevésbé melegszik fel nyáron. Már a hagyományos hungarocell szigetelés is tökéletesen alkalmas arra, hogy ne forrósodjanak fel a falak, kazánházat csinálva a belső terekből. És ha hőszigetelés után csak feleannyit kell a klímát használni, máris lehet, hogy pont nem csúszunk túl az éves limiten, vagy ha igen, akkor sokkal kevesebb villanyt fogyasztunk a magasabb áron. A télről nem is beszélve.

Winter is coming

A nyárvégi hőségben kicsit erőltetettnek hat a Stark-ház jelmondata, ezzel együtt előbb-utóbb nyakunkon a tél. És bár a régi kopogós mínuszok egyre ritkább vendégek a Kárpát-medencében, plusz 5 Celsius fokban ugyanúgy fűteni kell. Ezen túl ahogy az áramfogyasztás esetén, úgy a gázfogyasztásnál is limitált az államilag támogatott kapacitás. Tehát aki nagyobb családi házban lakik, annak vaskos gázszámlákkal kell számolnia. És itt jön be a képbe a hőszigetelés, ami töredékére csökkentheti a fűtési költségeket – már ha megfelelően van megtervezve és kivitelezve.

Az ördög a részletekben rejlik

Fontos kiemelni ugyanis, hogy a hőszigetelésnél rendszerben kell gondolkodni. Egy családi ház ugyanis minden irányban ad le hőt: a talaj vagy a pince felé, a lábazaton, a nyílászárókon és a tetőkön keresztül. Tehát a homlokzati hőszigetelés, bár a rendszer sarokpontja, nem feltétlenül elég önmagában. A lábazati hőszigetelés és a többi elem ugyanúgy fontos!

Akármennyire is fájdalmas, megéri hőszigetelésbe fektetni

A hőszigetelés nem olcsó mulatság, és a mai gazdasági helyzetben borzasztóan nehéz kivitelezni egy ilyen beruházást. A gazdasági logika mégiscsak ezt sugallja, hogy aki teheti, mindenképp fektessen bele. Ugyanis egy jó hőszigetelő rendszer évtizedekre szól, és visszahozza az árát, tehát mindenképpen kiváló befektetés.

Védd be magad előre!

Emellett a tervezhetően kicsi energiaigény extra biztonságot is jelent: a nyarak csak egyre melegebbek lesznek, a támogatott áram- és gázkvóta pedig csökkenhet vagy megszűnhet. Ki tudja, mi lesz 15 év múlva? A világ folyamatosan változik – és egyre hektikusabb tempóban. Ha egy jól szigetelt családi házban laksz, akkor anyagi szempontból kevesebb mindentől kell tartanod, és előre felkészültél pár csavart labdára, amit nem lehet előre látni. Szóval ha anyagilag megoldható projekt a hőszigetelés, akkor a kelletlen sóhajtás után érdemes mihamarabb szakember után nézni.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »