3 műtét, ami óriási életminőség-javulást eredményezhet, ha rászánjuk magunkat

szept 15 • LifeStyle • Impress Magazin

Bár a mai világban élmények és tárgyak sora elérhető mindannyiunk számára, még mindig az egészség a legnagyobb kincsünk. Persze ezt sokszor csak egy betegség közben tudatosítjuk magunkban – a kisebb tünetekkel járó problémák esetén pedig gyakran halogatjuk az orvossal való konzultációt vagy a kezelést. Okolhatjuk az időhiányt, a költségeket vagy épp a félelmeinket, mégis jobban járunk, ha szembenézünk a gonddal és még időben gyógymódot keresünk rá.

Maga a tény, hogy egy adott probléma orvoslása csak műtéttel lehetséges, sokak számára ijesztő lehet, és emiatt inkább legyintenek a kevésbé súlyos jelzésekre. Pedig az éveken át tartó halogatás súlyosabb gondokhoz vezethet, miközben a beavatkozás egyszerű, gyorsan lezajló folyamat, amely gyors gyógyulást ígér. Emellett pedig megkönnyebbülést és fájdalommentességet jelent a mindennapokban. Nézzük, mely műtétekbe érdemes mindenképp belevágni az életminőség javítása érdekében!

Térdprotézis-műtét a fájdalom megszüntetéséért

Térdfájdalom esetén az első lépés mindig az ortopédiai vizsgálat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a probléma eredete minden esetben a térdben keresendő. Ez a tünet ugyanis jelentkezhet a csípő porckopása esetén, vagy éppen a talppal kapcsolatos eltérések miatt, ez utóbbi esetben egy ortopédiai betéttel a láb helyes tartását kell kialakítani.

A térdízület rendkívül összetett, hiszen a térdkalács, a combcsont, a lábszárcsont mind részt vesz a megalkotásában, miközben működése során sajátos csúszó-gördülő mozgást végez, amelyet a szalagok és porcok segítenek stabilizálni. A térd védelme rendkívül fontos, hiszen porckopás esetén nemcsak funkciója romlik, de erős fájdalom is felléphet.

Mikor szükséges?

Az operációig eljutni általában hosszú folyamat, hiszen elsődleges kezelésként általában a gyógyszeres, injekciós utat ajánlják az orvosok, akik vitaminok segítségével is igyekeznek javítani a csontok minőségét. Ennek ellenére, ha a fájdalom hosszan tartó, állandósul és nem mérsékelhető, valamint a gyulladás oka nem más testrészek eltérő pozíciójából, működéséből ered, akkor szükségessé válik a térdprotézis-műtét.

Hogyan zajlik?

A térdprotézis-műtét mindig egyénre szabott, igazodik a beteg testfelépítéséhez, alkatához. Az operáció során kétféle protézist ültethetnek be: a ragasztóval, vagy a ragasztó nélkül rögzülő típust. Azt, hogy melyik szükséges, az orvos dönti el. A műtét előtt és után egyaránt fontos a gyógytorna: a megfelelő izmok erősítése a regeneráció miatt elengedhetetlen. A műtét általában 2-3 kórházban töltött éjszakát igényel.

Lézeres szemműtét a hosszú távú kényelemért

A szemüveg vagy kontaktlencse viselése nem csupán kényelmetlen lehet, vagy több rákészülést igényel a mindennapi helyzetekre, de anyagilag is élethosszig tartó kiadást jelent. Éppen ezért igazán jó befektetést hozhat egy lézeres szemműtét, amely során a magasabb rendű fénytörési hibákat is képesek korrigálni. Utóbbi nehézségeket pedig sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem oldja meg. A lézeres szemműtét tehát nem csupán a kényelem tekintetében jelent életminőségbeli javulást, hanem a látás folyamatát is nagyobb mértékben segíti.

Hogyan zajlik?

A beavatkozás egy ambuláns kezelést foglal magában, és percek alatt helyrehozza az évek, évtizedek óta tartó nehézségeket. A rövidlátás általában -12 dioptriáig, míg a távollátás +5 dioptriáig korrigálható, és körülbelül egy nap pihenést igényel. A műtét többféle technikával végezhető, amelynek kiválasztása egyénre szabott, valamint orvosi konzultációt igényel.

Inkontinencia-javító műtét a szorongásmentes napokért

Az inkontinencia, azaz a vizelettartási nehézségek hátterében többféle ok állhat, ehhez mérten a műtéti beavatkozások között is lehet különbség. Az operáció történhet klasszikus sebészeti úton, valamint lézer segítségével is. A kiváltó ok lehet a húgyhólyag záróizmának vagy a hólyagalapot tartó szöveteknek a gyengesége, de a hólyag falában lévő izmok fokozott aktivitása is. Ezek lehetnek a szülés, terhesség vagy épp korábbi beavatkozások eredményei.

Hogyan zajlik?

A sebészeti beavatkozás során leggyakrabban egy inkontinenciaszalagot vezetnek a szeméremcsont mögé, ez az úgynevezett TVT, vagy másnéven feszített hüvelyszalag műtét. A másik verzió a TOT-műtét, itt a szalagokat a combtőcsont irányába viszik.

A lézeres műtét során a hüvelyben lévő kollagén termelődését serkentik, ez az eljárás ambuláns módon történik, tehát nem kell befeküdni az intézménybe, nincs szükség sem érzéstelenítésre, sem altatásra. A módszer azonban nem alkalmazható minden típusú inkontinenciára: akkor segít, ha a húgycső zárófunkciója nem megfelelő.

Merjünk lépni!

Fontos tudatosítanunk, hogy egészségünkért minden esetben tennünk kell: akkor is, ha nincs aktuális problémánk, akkor is, ha enyhébb tüneteket érzékelünk, illetve abban az esetben is, ha egy régóta velünk élő nehézség megoldását halogatjuk. A hétköznapok felszabadultságát, a súlyosabb problémák kialakulásának megelőzését, a kiegyensúlyozott életet nagyban segítheti egy nehezen vállalt műtéti beavatkozás, amely után biztosak lehetünk abban: megérte lépni az életminőség javulása érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »