Különleges vízi kilátó a Tisza-tavon – csak vízi úton lehet megközelíteni

jún 11 • Földgömb • Impress Magazin

A Tisza-tó Bölömbika kilátója egyedülálló az országban, melynek érdekessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni.

A Tisza-tó vadregényes tája egy különleges kilátótornyot rejt. A közelben fészkelő bölömbikáról elnevezett Bölömbika kilátó ugyanis a vízre épült, és csak vízi eszközökkel lehet megközelíteni.

Vízitúra-útvonalak kedvelt pihenőhelye

Sarud és Poroszló között, egy nagy kiterjedésű nádas mellett áll a vízben a 2021-ben átadott kilátó, melyet a Békatutaj Egyesület épített egy korábban itt álló madármegfigyelő torony helyére.

A négyszintes, fából épült tornyot kizárólag a vízről, azaz kajakkal, kenuval vagy SUP-pal lehet megközelíteni, így a tavat behálózó vízitúra-útvonalak pihenőhelyeként is igénybe vehető.

(fotó: aktivmagyarorszag.hu/press)

Kajakkal, kenuval, vagy SUP-al lehet megközelíteni

Miután kikötöttünk az építmény aljában, a hajóból kilépve tudunk feljutni a kilátó tetejére. A legfelső szintről a nádasokkal mozaikszerűen tagolt tóra nyílik csodálatos panoráma, egyik irányban a Poroszlói-, másik irányban a Sarudi-medence víztükrével keretezve.

(fotó: aktivmagyarorszag.hu/press)
(fotó: aktivmagyarorszag.hu/press)

A környéken fészkelő védett bölömbikáról kapta a nevét

A kilátó a környéken fészkelő, és költési időben gyakran hallható, fokozottan védett bölömbikáról kapta nevét.A bölömbika egy nagyobb termetű gázlómadár, amely március elejétől október közepéig tartózkodik a Tisza-tavon.

Magányosan rak fészket, és ritkán bújik elő a nagy, sűrű vízinövényzettel teleszőtt nádasokból, mint amilyen a kilátó mellett is található. Nevüket jellegzetesen mély, búgó hangjukról kapták, amely leginkább egy távoli ködkürtre emlékeztet.

(fotó: aktivmagyarorszag.hu/press)

Az Év kilátója címet is elnyerte

A Komáromi Tas által tervezett kilátó időtálló építménynek épült, melynek horganyzott acélszerkezete biztosítja a vörösfenyőből épült torony stabilitását.

A fenntartását és rendszeres gondozását a környékbeli szolgáltatók vállalták közösen. Népszerűségét jól jelzi, hogy már átadása évében, 2021-ben az Év kilátójának szavazta meg a közönség.

(fotó: aktivmagyarorszag.hu/press)
(Fotó: termeszetjaro.hu/ Pálvölgyi Krisztina)

Szabadon látogatható, ingyenes

A kilátó megközelítéséhez a közelebb eső településeken, Poroszlón, Sarudon és Tiszafüreden tudunk vízisporteszközöket bérelni, illetve részt vehetünk vezetett vízitúrákon is, melyek érintik a kilátót.

A kilátóhoz Poroszló,Sarud, vagy Újlőrincfalváról juthatunk el. Mindhárom településen találunk kikötőt, ahol vízi eszközöket bérelhetünk.

A kikötői kölcsönzők általában április és október között tartanak nyitva. A kilátó szabadon látogatható és ingyenes.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »