Valóban elindul 2025-ben a Mars kitelepülés?

márc 6 • LifeStyle • Impress Magazin

Több mint 200 ezren jelentkeztek már a „Mars One” projectre, azaz vállalták, hogy végleg elköltöznek a Vörös bolygóra.

A „Mars One” project célja 2025-re megalapozni az emberi élet feltételeit a Mars bolygón. A szigorú kiválasztási folyamat már elkezdődött.

40 fővel indulhat az első csapat

A bolygóközi kitelepülés programra a világ minden tájáról jelentkeztek, több mint 200 ezer jelentkező vállalta azt a feltételt, hogy elhagyja a Föld bolygót és soha nem tér ide vissza. Az nagy utazás ugyanis csak oda szól.

Az előválogatáson 1058 fő jutott tovább, 107 különböző országból, akik fizikai és mentálisan megfelelőnek ítéltek meg a szervezők. Közülük pedig csak negyvenen maradnak végül, hogy megalapítsák az első emberi életközösséget egy másik bolygón.

Mars One / tervezett lakómodulok

Mars One lakómodul

Szimulációs tesztek

A végső kiválasztást élő televíziós műsor is sugározni fogja, melynek nagykövete Paul Römer, a Big Brother feltalálója. A történet pedig a tervek szerint a Marson is folytatódik, ahonnét a lakók tapasztalatait szintén egy kommunikációs műhold segítségével sugározzák majd a Földre.

Norbert Kraft a Mars One project tisztiorvosa hozzátette: „A következő kiválasztási szakasz 2014-ben és 2015-ben többek között szigorú szimulációs teszteket, különböző mentális, érzelmi és fizikai terheléseket jelent a fennmaradó jelöltek számára. Szeretnénk feltérképezni a jelöltek valódi motivációját is.”

Mars One / növénytermesztő egységek

Mars One / növénytermesztő egységek

A tervek szerint a partraszállásig még egy pilóta nélküli Mars Landert is megépítenek, melyet remélhetőleg 2020-ra felküldenek a Marsra, illetve egy kommunikációs műholdat is telepítenek, amely alkalmas arra, hogy felvételeket közvetítsen a Marsról.

A Mars One project azonban még távol van a megvalósítástól. A költségek fedezéséhez szükséges 6 milliárd dollárt még nem sikerült összegyűjteni, illetve a Marson való állandó emberi élet biztonságos kialakításának műszaki megvalósíthatóságát is megkérdőjelezték, mely nagyban függ a Mars sugárzásszintjétől.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »