Indián „Tollvarázs” kiállítás a Néprajzi Múzeumban

márc 7 • Kult & Art • Impress Magazin

Bolgár Lajos indiánkutató amazóniai gyűjteményét bemutató kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban.

Az amazóniai indiánok minden természeti jelenséget lélekkel ruháztak fel. A kiállításon megismerheted a különleges szertartásokat, az emberek és szellemek világát.

Fogadj örökbe egy tárgyat!

Dr. Boglár Lajos kulturális antropológus, muzeológus 1959-től 1999-ig végzett gyűjtőmunkát a dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Itthon főként általa ismerte meg a szakma és a nagyközönség is a dél-amerikai indiánok kultúráját. Magyarországon páratlan, és napjainkra már pótolhatatlan gyűjteményt hozott létre e közösségek tárgyaiból.

2004-ben bekövetkezett halála után a hagyatékot a család felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak. Mivel a múzeum nem rendelkezett elég anyagi forrással a tárgyak megvételéhez, ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvánnyal közösen próbált támogatókat szerezni.  Az Alapítvány “Fogadj örökbe egy tárgyat” címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Ennek eredményeként összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette önzetlen felajánlásával 70 tárgy megvásárlását.

A kiállítás ezért nem csak Boglár Lajost és az amazóniai indián kultúrát ünnepli, hanem egy rendhagyó összefogás sikerét is.

Megtekinthető: 2014. június 9-ig.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »