A Stonhenge kövek zenei tulajdonságokkal rendelkeznek

márc 9 • Kult & Art, LifeStyle • Impress Magazin

A londoni Royal College of Art kutatói felfedezték, hogy a Stonehenge oszlopok különleges akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Talán megoldódott a rejtély, hogy miért hozatták olyan messziről, a több száz kilométerre lévő Pembrokeshire-ből Wiltshire-be a Stonhenge (bluestone) kőtömböket a monumentális kör alakú építményhez, írja a Guardian.

Zengő kövek – hatalmas gongok

A londoni Royal College of Art kutatói több ezer sziklát vizsgáltak meg a Stonehenge köveinek eredeti lelőhelyén, és azt találták, hogy a kövek nagy arányban zengenek, ha megütik őket. A legtöbb kőzet a repedések miatt nem vezeti jól a rezgéseket, de bizonyos típusú mikroszkopikus kőzetszerkezetnél előállhat egy fémes kongás, amit a kutatók a lelőhelyen talált köveknél és a Stonehenge néhány kődarabjánál egyaránt kimutattak.

A Stonehenge körkörös elrendezésének köszönhetően a hang visszaverődése tovább fokozhatta a sziklák megkongatásának akusztikai hatását.  A kutatókra most annak igazolása vár, hogy a Stonhenge köveit – legalább részben – zenei tulajdonságaik miatt választották, és hangszerként használták. Ennek sajnos nem sok nyoma maradhatott hátra.

011stonhenge

Vajon zenélésre használták?    

A koraókori, sőt, őskori zenélésre számos bizonyíték áll rendelkezésre. A jelenleg ismert legkorábbi hangszerek azok a mamutagyarból és madárcsontból készült, 40 ezer éves fuvolák, amelyeket a dél-németországi Geissenklösterle barlangjában találtak meg. A fuvolák mellett feltártak 30 ezer éves, kaparással megszólaltatott és ütős hangszereket is.

A kutatók a világ minden táján tártak már fel hangot kiadó köveket, és közülük számosnak sikerült igazolni az őskorig visszanyúló zenei felhasználását is.

Dél-Indiában a Kupgal hegységben csengő sziklák vannak, melyeken gongütésekre utaló jelek találhatók. A Dél-Franciaországi Fieux a Miers barlangban pedig egy hatalmas, két méteres cseppköven találtak hasonló jeleket. A különlegesen zengő cseppkövet a leletek alapján szintén gongként használtak a történelem előtti időkben, 20 ezer évvel ezelőtt.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »