Új nyelvvizsga szintet akarnak bevezetni

szept 17 • LifeStyle • Impress Magazin

Újabb szinten lehetne nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet-tervezet értelmében.

A kormany.hu oldalon közzétett, szeptember 17-ig véleményezhető javaslat szerint bevezetnék, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2, C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 szinten is.

Az előterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma a tervezetet azzal indokolja, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával. Az A2 nyelvvizsga ennél alacsonyabb szintű lenne, ahol a mindennapi élethelyzetekben és/vagy szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos nyelvi kommunikációhoz szükséges tudást mérnék.

Az A2 nyelvvizsga elegendő lenne ahhoz, hogy valaki megértse a rövid, világos és egyszerű üzenetek és bejelentések lényegét, képes legyen nagyon egyszerű kommunikációra, illetve egyszerű fogalmazásmóddal beszélni tudjon életkörülményeiről.

Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban elegendő lenne a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása a munkáltatónak. Az új nyelvvizsgaszint többek között a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt a nyelvtanuláshoz és a nyelvvizsgához.

MTI /Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »