Kiderült, hogy az aranyhalaknak kiváló zenei hallásuk van

szept 18 • LifeStyle • Impress Magazin

Japán kutatók bebizonyították, hogy az aranyhalaknak képesek egymástól megkülönböztetni a különböző zeneműveket.

A meghökkentő kísérletben a tokiói Keio Egyetem kutatói Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga, illetve Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című műveinek megkülönböztetésére tanították be a halakat.

Vájt fülű aranyhalak?

A kísérlet során a halaknak az akváriumba belógatott apró piros gömböt kellett megharapniuk vagy megrángatniuk, ha felismerték a két említett mesterművek egyikét.

halak2

A kutatók először négy aranyhalat tanítottak be arra, hogy harapjanak bele az apró gömbbe, amiért cserébe ételt kaptak a tartályukban lévő csőből.

A titkos zenerajongók

A halaknak később ugyanezt a feladatot kellett végrehajtaniuk húsz másodpercnyi Bach vagy Stravinsky hallgatása közben írja a Behavioural Processes című folyóiratban közölt új tanulmány.

Végül pedig arra tanították be az aranyhalakat, hogy az egyik szerzemény felcsendülésekor rángassák meg a piros gömböcskét, míg a másiknál ne tegyenek semmit. Az eredmények szerint a halak jól vizsgáztak, és jelentős százalékában meg tudták különböztetni a zeneműveket.

A kísérlet azokat a tévhiteket próbálta eloszlatni és megcáfolni, amelyek szerint az aranyhalak viszonylag egyszerű teremtmények, és alacsony intelligenciaszinttel rendelkeznek. Végül is bebizonyosodott, hogy az aranyhalaknak például igen „jó fülük” van a komolyzenéhez.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »