Kreatív táblákon az ENSZ 17 fenntarthatósági alapelve a Műegyetemen

márc 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Látványos edukációs installációt helyeztek ki a Műszaki Egyetemen, amely az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseire hívja fel a figyelmet.

A Fenntartható BME bizottság Kommunikációs és Szemléletformáló csoportjának egyik vezetője, Kovács Klára köszöntötte a jelenlévőket és átadta a szót Czigány Tibor rektornak, kiemelve a vezetői kezdeményezés és támogatás jelentőségét a fenntarthatóság égetően aktuális kérdésében.

Czigány Tibor kifejtette, hogy a szerencsére egyre gyakrabban hallható, olvasható SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait.

A BME elkötelezett a fenntartható jövő formálása terén

„A BME a saját lehetőségein belül több szinten tud és akar is tenni az SDG célok megvalósulása érdekében, legyen az oktatási, kutatási, fejlesztés vagy üzemeltetési terület. Ennek első lépése volt, hogy 2022-ben elindult a Fenntartható BME program Keglevich György professzor úr vezetésével és Levendovszky János rektorhelyettes úr felügyeletével.” – hangsúlyozta a rektor a BME elkötelezettségét a fenntartható jövő formálása terén. Beszédében kitért arra, hogy mint oktatási intézmény, a Műegyetem képzéskínálatában is biztosítja a megfelelő fenntarthatósági szakemberek oktatását, hiszen a környezetmérnöki alap és mesterszak, illetve a regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak által műszaki és gazdaságtudományi területen egyaránt képez hallgatókat, nem is beszélve arról a több száz tantárgyról, amelynek részben, vagy egészen témája a fenntarthatóság.

(Az ENSZ 17 fenntarthatósági alapelve)

Ilyen tábla ettől a héttől az egyetemi kampusz 3 pontján is elérhető lesz, a két szélén, a K és a Q épület, illetve a közepén, az E épület bejáratánál – tért ki a táblák elhelyezési pontjaira beszédében a rektor.

Keglevich Gyögy a Fenntartható BME bizottság szakmai vezetője röviden beszámolt a 4 szakmai munkacsoport (a hulladék és recirkulációs-, az energia és vízügyek-, a közlekedési-; továbbá a kommunikációs és szemléletformáló csoport) elmúlt időszakot érintő tevékenységéről, a kisebb nagyobb elért eredményekről. Továbbá hangsúlyozta a Kancelláriával való szoros és hatékony együttműködést.

Indul a „Fenntartható kedd(v)” programsorozat

A vezetői beszédeket követően a kommunikációs és szemléletformálási csoportvezető felhívta a figyelmet a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen való tájékozódás lehetőségére. Beszámolt továbbá, hogy a következő héttől kezdődően elindítanak egy sorozatot „Fenntartható Kedd(v)” elnevezéssel.

Ebben a sorozatban 17 héten keresztül minden kedden megjelenik egy cikk a Műegyetem központi honlapján, amely sorba veszi a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatja, hogy a saját lehetőségein belül a BME mit tesz adott cél megvalósulása érdekében.

A táblák kihelyezése edukációs, szemléletformálási szándékkal történik. Kiváló eszköz arra, hogy az egyetemi polgárok, illetve a BME-re látogatók játékos formában megismerjék az SDG célokat, és egyéni szinten is rálássanak saját felelősségükre az adott területeket érintően.

(Forrás és fotó: BME)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »