Síelés a városban? – épül a világ első sípályás lakóháza

jan 29 • LifeStyle • Impress Magazin

A sípályás házaknak köszönhetően azok a városlakók is hódolhatnak majd a téli sportoknak, akik nem tudnak elutazni a távoli havas hegycsúcsokhoz.

A világ első sípályás lakóháza Kazahsztán fővárosában épülne, mivel itt a hideg tél ellenére a legközelebbi sípályák is legalább négyórányi autóútra találhatók. A sípályás házaknak köszönhetően azonban a hideg téli hónapokban azok a városlakók is hódolhatnak majd a téli sportoknak, akik nem tudnak elutazni a távoli havas hegycsúcsokhoz, írja a CNN.

Szabadtéri sípálya a városban

Az első U alakú pálya a terv szerint egy 21 emeletes ház tetejéről indulna, mely 326 méter hosszan kanyarog majd a földfelszínig. A sípályás ház megálmodója Shokhan Mataibekov építész, aki maga is a téli sportok szerelmese. „Sajnos a helyi természeti adottságok nem kedveznek a síelésnek. Annak ellenére, hogy hidegek a téli hónapok, nincs a közelben egyetlen havas hegycsúcs sem”, nyilatkozta az építész.

11

Kreatív ötlet

„Ha valaki síelni szeretne, akkor legalább fél napot kell utaznia az első sípályáig.” Az építész lelkes síelő lévén egy hiánypótló javaslattal állt elő. A sípálya nem csak azért érdekes, mert egy ház tetejéről lehet lecsúszni, hanem azért is, mert egész évben használható lesz.

22

A nyári szezonban ugyanis műhóval fedik be a lakóházi sípályát. A terv még csak koncepció, de az építész már folyamatosan tárgyalásokat folytat és kivitelezőket keres a megvalósítás érdekében. A kreatív építészeti megoldás a 2015-ös World Architecture Fesztiválon döntős lett lakossági kategóriában.

33

A kilátás ugyan a mesterséges sípálya tetejéről, távolról sem összehasonlítható a svájci Alpok hangulatával, de az építmény legalább lehetőséget nyújthat a téli szezonban a szabadtéri sportoknak.

44

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »