Geotermikus lyukak a földben – a Yellowstone különös képződményei

febr 1 • Földgömb • Impress Magazin

A Yellowstone Nemzeti Parkban közel 10 ezer geotermikus jelenség látható: gejzírek, hőforrások, iszapmedencék és gőzölgő lyukak a földkéreg felszínén.

Az Észak-Amerikai kontinens közepén, Wyoming állam területén van egy olyan különleges vidék, amelyről annak idején sok legenda keringett: a régi telepesek azt mesélték, hogy fortyogó iszapmedencéket, üveghegyeket, sárga színű kénhegyeket láttak itt, a tavak pedig olyan színesek, mintha megannyi festékes edényt öntöttek volna össze. Egy aranyszínű folyóról is meséltek, meg gőzölgő földből feltörő vízszökőkutakról, és egy megkövült erdőről. Hamarosan expedíciók sora indult, hogy felkutassák ezt a különös vidéket.

yellow11

Az indiánok már több ezer éve ismerték a kalderát

A Yellowstone Parkról az első feljegyzések 1805-ben készültek, amikor Meriwether Lewis és William Clark egy expedíció során átkelt itt. Bár ez volt az első hivatalos expedíció ezen a területen, az őslakos indiánok már 11000 éve itt éltek, akik az itt található vulkanikus üvegből (obszidián) remek fegyverek készítettek.

66

1871-ben az amerikai kormány expedíciót is küldött ki az igazság kiderítésére, majd ezt követően az amerikai elnök az egész térséget nemzeti parkká nyilvánította. 1976 –ban az UNESCO nemzeti bioszféra rezervátumnak nyilvánította, 1978-ban pedig a Világörökség státuszt is elnyerte.

A Yellowston egy hatalmas vulkánkitörés eredménye

A Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legrégebbi nemzeti parkja, amely ma közel 9000 négyzetkilométeren terül el Amerikában, a Sziklás-hegységben. A Yellowstone Nemzeti Park valójában egy hatalmas vulkán kráterében létrejött egyedülálló ökorendszer.

11

A park területén 10 ezer geotermikus jelenség található: gejzírek, melegvizű hőforrások, iszapmedencék, és gőzölgő lyukak a földéreg felszínén (fumarolák). A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok (szén-dioxid, kén-dioxid, hidroklórsav, hidrogénszulfid, bórsav, alunit, ammónia) törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200-900 °C.

Gejzírek a földből kitörő vízoszlopok

A Yelloston Park leggyakrabban emlegetett látványosságai a gejzírek, ezek a félelmetesen lenyűgöző vízoszlopok. A bolygónk gejzírjeinek kétharmada ezen a helyen lövell a magasba. Az Old Faitful gejzír akár 60 méter magasra is felcsap az ég felé.

19 geyser

Mindegyik gejzír más és más. Van olyan, mely egy fehér kovaföldbarlangból tör elő, a másik egy folyó fölött lövelli át a forró vizét, és itt található a világ legnagyobb gejzírje is, a Steamboat, amely 100-120 méter magasba tör. Kitörése azonban teljesen kiszámíthatatlan: négy nap és négy év között változhat.

18

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »