Saját edzőterem? Hogyan alakítható ki az otthonunkban?

ápr 14 • LifeStyle • Impress Magazin

Az elmúlt években egyre többen döntenek saját, otthoni edzőterem kialakítása mellett. Ebben természetesen a járványidőszak alatti konditerem bezárások is fontos szerepet játszottak, hiszen sokan akkor kezdtek el otthon is edzeni, illetve akkor vásárolták meg a sportoláshoz szükséges eszközöket is. Hogyan alakítsunk ki egy saját kis konditermet az otthonunkban vagy akár a garázsunkban? Mutatjuk a válaszokat!

1. Gondoljuk végig, milyen eszközökre lesz szükségünk!

Első lépésként készítsünk egy listát arról, hogy konkrétan milyen kondigépeket és kiegészítőket szeretnénk használni a házi edzőtermünkben. Természetesen a lehetőségeinket tekintve valószínűleg kevesebbel kell beérnünk, mint egy profi edzőterem kondiparkja, viszont egy multifunkciós kondigép és néhány kézisúlyzó már bőven megteszi kezdetnek.

Természetesen ha vannak kedvenc eszközeink – például Scott pad vagy húzódzkodó –, akkor azokat mindenképpen írjuk fel a bevásárlólistára. Ha hely szűkében vagyunk, akkor döntsünk a korábban említett multifunkciós gépek mellett, amelyeken a tárogatást és a mellből nyomást, illetve a nyakhoz húzást is elvégezhetjük.

TIPP: Tesztoszteron fokozó készítmények segítségével még többet kihozhatunk az edzéseinkből. Ugyanis a tesztoszteronszint növelésével gyorsabban építhetjük fel a kívánt izomtömeget, és sokkal több erőre tehetünk szert, hogy minél nagyobb súlyokat mozgassunk meg.

2. Készítsünk egy pontos költségvetést!

Mielőtt súlyos kiadásokra szánnánk el magunkat, határozzuk meg, hogy mennyit tervezünk a berendezésekre költeni. Mivel a kondigépek és már a súlytárcsák ára is elég borsos lehet, ezért a legjobb, ha fillérre pontosan kiszámoljuk a rendelkezésre álló anyagi keretünket.

A meghatározott összeget pedig ne lépjük túl, inkább idővel, akár havi szinten bővítsük a konditermünket. Így lépésről lépésre haladhatunk az igazán profi otthoni edzőterem kialakítása felé. Először azokat a gépeket és eszközöket szerezzük be, amelyek az erőgyakorlatokhoz szükségesek, és csak utána kezdjünk el az izolációs kondigépeken gondolkodni.

3. Alakítsuk ki a saját edzőterem helyét!

Immár elkészítettük a bevásárlólistát és a költségvetést is, szóval jöhet a jövőbeli edzőterem helyének kialakítása. Akár a pincében, a garázsban vagy éppen a nappali egy szegletében szeretnénk konditermet kialakítani, először teremtsünk elegendő helyet a gépeknek és a súlyzóknak.

Rendkívül fontos, hogy a teremben kényelmesen tudjunk mozogni, ezért soha ne zsúfoljuk túl a területet. Inkább legyen szellősebb a helyiség, hogy a guggolást és a fekvenyomást, illetve a többi gyakorlatot is könnyedén, akadályoktól mentesen hajthassuk végre.

TIPP: A falra szerelhető húzódzkodó és tolódzkodó keretekkel rengeteg helyet spórolhatunk, hogy több gép beférjen a terembe. A kézisúlyzóknak és a tárcsáknak pedig érdemes külön állványokat venni, hogy rendszerezetten tárolhassuk őket.

4. Állítsuk össze a felszereléseket!

Ha már megérkeztek a kondigépek, következhet egy kis szerelői munka. A gépek összeszerelése közben figyeljünk oda kiemelten az utasításokra, hiszen akár egyetlen csavar kihagyása is balesetet eredményezhet, ezért nem érdemes kockáztatni. Ellenőrizzünk mindent kétszer, és csak akkor kezdjük el nagyobb súlyokkal tesztelni a gépeket, ha már megbizonyosodtunk róla, hogy tökéletesen működnek.

5. Gondoskodjunk a kondigépek karbantartásáról!

Végre elkészült a házi kis konditermünk, úgyhogy már csak az edzés és a gépek rendszeres karbantartása maradt hátra. Célszerű legalább 2-3 havonta ellenőrizni a gépeket, és szükség esetén gondoskodni az olajozásról vagy a csavarok meghúzásáról.

Külön szenteljünk figyelmet a csigás gépek kábeleinek ellenőrzésére, hiszen az elérett kábelek pillanatok alatt elszakadhatnak, ami akár sérüléshez is vezethet. Ezenkívül az elhasználódott borításokat is tanácsos időnként lecserélni, hogy edzés közben ne sértse a bőrünket az anyagok durvasága.

A fenti tippek segítségével könnyedén kialakíthatjuk a hőn áhított otthoni edzőtermünket. Állítsunk össze egy pontos listát a megvásárolni kívánt kondigépekről, és tartsuk magunkat az előre meghatározott költségvetéshez. Ezenfelül készítsük elő a terepet, hogy a felszerelések megérkezésekor már könnyedén berendezhessük az otthoni konditermünket. Végül pedig a gépek karbantartásáról se feledkezzünk meg, és a maximális fejlődés érdekében vessünk be tesztoszteron fokozó készítményeket is!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »