„Növényi elemek” – az új környezetbarát alternatíva

febr 9 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A növények levelei fantasztikus energiatárolók, állítják a Maryland Egyetem kutatói, akik környezetbarát elemeket fejlesztettek zöld levelekből.

Amikor felnézünk egy zöldellő levelekkel teli fára, valójában több száz apró elemet látunk. A levelek energiát tárolnak a fa számára, és megfelelő időzítéssel, hatékonyan táplálják az egész biológiai rendszert.

A levelek struktúrája jó energiatároló

A kutatók arra törekedtek, hogy olyan környezetbarát akkumulátort fejlesszenek ki, mely lítium helyett nátriummal működik. Ehhez kerestek energiatároló struktúrát, melyhez a természet növényi struktúrái bizonyultak a leghatékonyabbnak, írja a phys.org.

A fotoszintézis mechanizmusát már több tudós is kutatta energiafelhasználás szempontjából, a Maryland Egyetem kutatói azonban most valódi „levél-elemeket” hoztak létre, mely környezetbarát alternatíva lehet a jövőben a jelenleg elterjedt lítiumos akkumulátorok helyett.

A moha és banánhéj is szóba jöhet

Hogyan lesz a levélből akkumulátor? A Maryland kutatói szerint a recept ennyi: süss meg egy levelet, majd pumpáld tele nátriummal. Az eljárás során a leveleket 1000 Celsius fokon melegítik egy órán át, majd az elszenesedett levélstruktúra belső szerkezetébe vizet, majd nátrium elektrolitokat vezetnek, ami az akkumulátor negatív töltése lesz.

Az egyetem kutatói többféle növénnyel és levélformával is kísérleteztek, hogy megtalálják a legjobb energiatároló struktúrát. Jelenleg a tölgyfalevél belső szerkezete tűnik a legjobb energiatárolónak, de a mohák, a banán és dinnyehéjak is hatékonynak bizonyultak.

Egyelőre még furcsának tűnik az ötlet, de ki tudja, lehet, hogy egy nap mindannyian olcsó és környezetbarát növényi akkumulátorral töltjük majd az okostelefonjainkat…

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »