Franciaország a világon elsőként betiltotta az élelmiszerek kidobását a szupermarketeknek

febr 8 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Jogszabály kötelezi a szupermarketeket arra, hogy az eladatlan élelmiszert jótékonysági szervezeteknek adományozzák szemétbedobás helyett.

A február elején elfogadott új törvény az élelmiszerhulladék és a szegénység megfékezésére jött létre, amelynek be nem tartása komoly szankciókkal jár. Akár 75 ezer euró pénzbírságot vagy két év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a kereskedő, aki mostantól kidobja az élelmiszert, írja az independent.co.uk.

Franciaországban évente 7,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, melynek egy részét a kiskereskedők szándékosan megsemmisítik, hogy megakadályozzák a rászorulók „kukabúvárkodását”.

Jótékonysági szervezettel kell leszerződni a boltoknak

Az új törvény értelmében minden 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketeknek szerződnie kell egy jótékonysági szervezettel, vagy élelmiszerbankkal, akikhez eljuttatják az el nem adott élelmiszereket. A jogszabály azok ellen is fellép, akik szándékosan tönkreteszik az élelmiszereket a közelgő lejárati idő miatt. Továbbá azok a kereskedők is komoly bírságra számíthatnak, akiknél utólag megállapítják, hogy az eladatlan élelmiszerekre fehérítőt öntöttek, azért hogy megakadályozzák a hajléktalanok vagy a rászorulók kukázását a bolt közelében.

A törvény arra is törekszik, hogy a fogyasztókat is nevelje. Az évi 7,1 millió tonna élelmiszerhulladéknak ugyanis mindössze a 11 százalékát termelik a kiskereskedők, a többit a háztartások okozzák. Ennek megfékezésére a kormány oktatási programok kidolgozását tervezi, melyben mind a fogyasztók, mind a vállalkozások tanácsokat kapnak az ételpazarlás megfékezésére.

Következő lépésben pedig Franciaország szeretné elérni, hogy ezt a jogszabályt kiterjesszék az EU összes tagországára.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »