Skócia vadregényes kastélyai – híres filmes helyszínek

febr 11 • Földgömb • Impress Magazin

Ódon kastélyok, vadregényes hegyek között megbúvó középkori várak, titkot rejtő tavak: ez Skócia, amely több filmrendezőt is megihletett már.

A Hegylakó otthona

Az Eilean Donan kastély Dornie település közelében található. A kastély egy 6. századi remetéről, Szent Donanról kapta a nevét – a kelta származású pap gyűjtötte itt össze megtért híveit. A vár szigetre épült a Loch Duich tóban, így csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni. Az Eilean Donan kastély Skócia egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott kastélya. A Hegylakó című egyes részleteihez vadregényes ódon falai szolgálatattak háttérül.

11

A Hamlet helyszínei

Dunnottar vára a Dunnottar kastély egy romos, középkori erődítmény, mely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán, körülbelül 3 kilométerre Stonehaven településtől.

A romok hozzávetőlegesen 12 000 négyzetméternyi területet foglalnak el, melyet látszólag függőleges sziklák határolnak és 50 méterrel emelkedik az Északi-tenger szintje fölé. Az „L”-alakú vár egy keskeny földsávon és a masszív főbejárathoz vezető meredek ösvényen keresztül közelíthető meg. Festői fekvése több rendezőt is megihletett. Itt forgatta például Zeffirelli az 1990-ben készült Hamlet című filmjének több jelenetét.

22

A Loch Ness titka

Urquhart vára az Urquhart kastély Loch Ness mellett található. Bár manapság teljesen romos állapotban van, a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző, előkelően terpeszkedik el a dombtetőn, folyamatosan szemmel tartva a tavat. A Nessie, a „Loch Ness-i szörny” utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak. Ma a Felföld egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett turistaattrakciója.

33

Monty Python és a Stalker kastély

A Castle Stalker lakótorony 2,5 kilométerre található észak-keletre Port Appintól. Az alsóvár egy kis sziklaszigeten áll a Loch Linnhe tó egy öblében, a nyugati-skót felföldön. Csónakkal, illetve apály idején gyalog is megközelíthető. A szigetvár festői sziluettje kedvelt fénykép- és filmmotívummá vált. Többek által ismert a Castle Stalker az angol Monty Python csoport rendezésében készült Gyalog galopp című filmből.

44

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »