Norvégia népszerű látványossága a Kjerag-szikla – egy meredek hasadékba szorult óriási kőtömb

máj 30 • Földgömb • Impress Magazin

Egy gyönyörű fjord felett emelkedik, szinte függőleges falként az 1100 méter magas Kjerag-hegy. Igazi vonzereje a sziklák közé szorult öt köbméteres kő.

A Kjerag-szikla (Kjeragbolten) egy érdekes geológiai képződmény, amely az egyik leggyönyörűbb norvég fjord, a Lysefjord déli partján található.

A beékelődött öt köbméteres kő az 1100 méter magas Kjerag-hegy tetején található. A hegynek olyan meredek sziklafalai vannak, hogy szinte függőleges falként magasodik a fjord felett.

Öt köbméteres kőtömb a levegőben…

A hegy tetejére vezető turistaút gyönyörű vidéken halad keresztül. Az út mellett végig látható a fjord, sok kisebb tó, és a gyönyörű hegyvonulatok.

A Kjerag-sziklához azonban – bár gyönyörű út vezet fel hozzá – nem könnyű eljutni. Az utolsó szakaszon, a függőleges sziklafal mentén kihelyezett láncokba kapaszkodva húzzák fel magukat a turisták.

A turisták rendszeresen kimásznak a tetejére

A két szikla közé beszorult öt köbméteres kő különleges látványosság, ezért rendkívül népszerű a hegymászók, bázisugrók és a turisták körében.

Azon kevés helyek egyike, ahol az ugrók törvényesen gyakorolhatják a sportot.

Kjerag szikla Norvégia

Egészen elképesztő látvány, ahogy a vakmerő turisták rendszeres kimásznak a „levegőben lebegő” kőtömb tetejére. Egyszerűen kisétálnak a szikla peremére, majd átlépnek a tátongó mélység felett beékelődött sziklára.

Kilátás a Fény-fjordra – 1100 méter magasból

Az 1100 méteres Kjerag-hegy Norvégia egyik legszebb fjordja, a Lysefjord felett magasodik. A Lysefjord jelentése Fény-fjord, és úgy tartják, hogy nevét a világos színű gránitszikláiról kapta.

Kjerag szikla Norvégia

A hegy tetején található „lebegő kőtömbről” fantasztikus kilátás nyílik erre a 42 kilométer hosszan kanyargó gyönyörű fjordra.

A Fény fjord környéke nemcsak a természeti szépségek miatt vonzó turistacélpont. Kulturális-történelmi szempontból is tartogat izgalmas látnivalókat. Solbakkban Kr. e. 500-ban készült őskori sziklarajzok és napkörök láthatók.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »