A tűhegyes szika kanyonban hatalmas fenyő órások nőnek

máj 1 • Földgömb • Impress Magazin

A Bryce Kanyon az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik. Megkapó látványt nyújt a több ezer vöröses sziklaformáció, melyek között óriás fenyők nőnek.

A 2400-2700 tengerszint feletti magasságban fekvő Bryce Kanyon több ezer meredek sziklaoszloppal, a tűhegyes sziklacsúccsal és érdekes sziklaformációkkal a világ egyik legszebb nemzeti parkja.

Több ezer hegyes sziklatű vidéke

A Bryce Kanyon valójában nem egy igazi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer hegyes sziklatűt, meredek sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

A sziklaformációk változatossága és száma miatt sokak szerint a Bryce Kanyon szebb, mint a jóval ismertebb Grand Kanyon.

A nemzeti park ma kedvelt turistacélpont, bár félreeső mivolta miatt jóval kevesebben látogatják, mint a Grand Canyont vagy a Zion Canyont. A park bejáratánál több szálloda és kemping is működik.

Természet alkotta amfiteátrum

A park főbb látványosságai, az sok ezer sziklaoszlopot tartalmazó, arénaszerű Bryce amfiteátrumra néző Bryce Point, Sunset Point és Sunrise Point kilátók.

Az amfiteátrumtól délre fekvő, barlangszerű képződményekre rálátó Paria View kilátó, valamint a 2800 méter magasan fekvő, Rainbow és Yovimpa Point kilátók szintén közkedvelt turistacélpontok.

A park legszebb sziklaívét megmutató kilátó azonban a Natural Bridge kilátópont.

Óriás fenyők keskeny sziklasikátorok között

A kanyon belső része felé haladva, mindkét oldalon meredek sziklacsúcsok által kialakított szűk sikátorok találhatók. A dél-nyugati területen található a kanyon legmagasabb fái, a Ponderosa fenyők (Pine Ponderosa).

A keskeny törzsű (1,5 méteres átmérőjű) Ponderosa fenyők akár 45 méter magasra is megnőhetnek, ahogy próbálnak a sziklák fölé magasodni. A rozsdás-narancsos kérgű fa érdekessége, hogy illata a vaníliához hasonló.

A kanyon egész területén láthatunk óriás fenyőket, bármerre is járunk. A turistaútvonalak mindegyike érint fenyős vidéket. A leglátványosabb faóriások azonban az úgy nevezett Ponderosa Kanyonban találhatók.

A fennsík pereméről több túraútvonal vezet le az amfiteátrumhoz. Ezek között vannak hosszabbak és nagyobb állóképességet igénylők, mint a Bryce Pointról induló Peekaboo túraútvonal. Vannak rövidebbek is, mint az 1-2 órás Queens Garden túraútvonal, amely a Bryce amfiteátrum sziklatornyai közé visz le, a Viktória királynő alakjára emlékeztető egyik sziklatű lábáig.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »