Miért a narancssárga Hollandia nemzeti színe?

ápr 6 • LifeStyle • Impress Magazin

Amikor Hollandiára gondolunk, a legtöbbünknek rögtön a narancssárga szín jut eszünkbe. A sportrendezvényektől kezdve egészen az uralkodói családig, a narancs mindenhol jelen van a holland kultúrában. De miért éppen ez a szín? Íme, mi minden áll ennek a nemzeti jelképnek a hátterében!

Történelmi gyökerek

Hollandia és a narancssárga szín kapcsolata egészen a 16. századig vezethető vissza. Ebben az időben került a terület élére az Oránia-Nassau német fejedelemségből származó uralkodói család. Oránia neve hollandul pedig Oranje, ami nevezetesen narancssárgát is jelent.

Az Orániai uralkodóház

Az Orániai uralkodóház vezető szerepe az 1569 és 1648 között a spanyolok ellen vívott 80 éves háborúban vált egyértelművé. Orániai Vilmos, másnéven a „Hallgatag Herceg” fontos szerepet játszott a II. Fülöp spanyol királlyal szembeni ellenállásban – ma pedig a nemzet atyjaként tisztelik őt Hollandiában.

A narancs szín szimbolikája

A narancssárga hamarosan összekapcsolódott a spanyol uralom elleni lázadással, a nemzeti büszkeség és függetlenség szimbólumává vált. A holland emberek saját színükként tekintettek rá, gyakran viselték a hazafiak és lázadók, akik az Orániai-Nassau Házzal való szimpátiájukat kívánták kifejezni.

Narancssárga, a nemzeti jelkép

A 80 éves háború lezárulta után is a nemzeti egység és identitás fontos jelképe maradt ez a szín. Amikor a 17. században megalapították a Németalföldi Köztársaságot, a vörös, fehér és kék színek mellett a narancssárga is megjelent a zászlóban. A narancsot hamarosan teljesen felváltotta a vörös, mivel nehéz volt az ilyen színű festék előállítása, az emberek tudatából azonban nem tűntethették el a narancssárgát és mindazt, amit jelentett.

Narancssárga napjainkban

Manapság még mindig Hollandiával azonosítjuk a narancssárgát. Fontos szerepet játszik a nemzeti ünnepeken és rendezvényeken, a Koningsdag-on, amely a király ünnepe, de még az olyan sporteseményeken is, mint a FIFA Világbajnokság vagy az Olimpia. A szín már nemcsak az Orániai uralkodóházzal való kapcsolatokat jelképezi, de a holland büszkeséget, egységet, összetartozást és optimizmust is.

Összességében, a narancs szín mély történelmi szimbolikával rendelkezik Hollandiában, idővel azonban a nemzettudat és büszkeség jelképévé formálódott. Az évszázadok alatt a narancssárga inspirálta és összekovácsolta a hollandokat és a jövőben is az ország gazdag történelmének és kultúrájának emlékeztetőjeként fog szolgálni.

Amennyiben te is szeretnéd megtapasztalni azt a páratlan közeget, amelyet a narancs szín, a tulipánok és szélmalmok országa nyújthat, keresd fel a Covebo oldalát! Munkaközvetítő cégként több tucatnyi hollandiai álláslehetőséggel várnak, a munkaszerzés mellett pedig a Hollandiába költözés minden lépésében is segítenek! Jelentkezz pozícióikra még ma!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »