Négy évszak a teraszon

ápr 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Abban talán mindenki egyetért, hogy egy családi ház terasz nélkül nem az igazi, ez a terület ugyanis mondhatni egyfajta átmenetet képez a ház belseje és a kert között. Érdemes tehát minál többet itt időzni, de néha úgy érezhetjük, hogy az időjárás szeszélyessége ebben meggátol minket.

Ha azonban felszerelünk a terasz fölé egy minőségi Nívó pergolát, akkor lényegében minden évszakban, bármikor zavartalanul használhatjuk akár pihenésre, akár baráti, családi összejövetelekre.

Tavaszi zsongás

A hosszú, szürke tél után a tavaszi napsugarak a szabadba csalogatnak. Ideje hát újra előszedni a kerti bútorokat, kipakolni őket a teraszra, és a nappali helyett ott tölteni a délutánokat.

Csakhogy az időjárás nem mindig partner ebben, hisz előfordul, hogy olykor egész nap esik az eső. Murphy törvénye alapján pedig ez általában hétvégén és ünnepnapokon történik, amikor az emberek pont otthon vannak, és lenne alkalmuk lazítani a teraszon.

Ám semmi gond, ha ugyanis van felette egy pergola, akkor az eső nem gátolhat meg minket abban, hogy grillpartit tartsunk, vagy csak egy bögre teával a kezünkben gyönyörködjünk az ébredező természet látványában.

Nyári forróság

A kellemesen meleg tavaszi napok helyét nyárra átveszi a kánikula. A nap már nemcsak süt, hanem szinte perzsel, ilyenkor pedig már inkább az árnyékba, hűvösbe menekülnénk.

Meglehetősen lehangoló azonban a négy fal között tölteni a nyár legszebb napjait. Ám ha gondoskodunk a terasz árnyékolásáról, akkor nem is kell. A direkt napsütést mellőzve, a pergola alatt nem kell lemondani a friss levegőn történő pihenésről.

A pergola jóvoltából ráadásul a teraszajtó és a körülötte lévő fal is árnyékban marad, így a ház is kevésbé fog felmelegedni, ezáltal kevesebbet kell használni a klímaberendezést is.

Őszi hangulat

Ősszel igazán gyönyörű a természet: a fák lombkoronája ezer színben pompázik, és bár esténként már korábban sötétedik, és hűvös van, azért még mindig akadnak langyos, napsütéses napok.

Ilyenkor vétek lenne benn a szobában ücsörögni, a teraszon viszont anélkül élvezhetjük természet látványát, hogy el kéne hagynunk az otthonunkat. Tipikus őszi jelenség az egész napos csendes eső, melynek a hangja és a látványa igazán megnyugtató. A pergola alatt, a teraszon ücsörögve pedig zavartalanul élvezhetjük is.

Téli pihenés

Télen bár kevesebbet időzünk a szabadban, ugyanakkor néha ezekben a hónapokban is jólesik akár csak egy kicsit is kimenni a teraszra friss levegőt szívni. A pergola által pedig szélvédettebb lesz a hely, ráadásul ha az oszlopaira oldalponyvákat szerelünk fel, akkor akár téliesíthetjük is, így biztosítva a kellemes hőmérsékletet.

Sőt, így akár a bútorokat is kinn hagyhatjuk, hiszen védett helyen lesznek, ezáltal megspóroljuk az elpakolásokkal járó időt és fáradságot.

A ponyvákkal körbevett teraszon pedig télen is rendezhetünk grillpartit, néhány kültéri hősugárzóval egészen kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »