100%-ban lebomló narancshéj poharakba adagolja a friss narancslét – eldobható műanyag helyett
A hulladékmentesség elve alapján kifejlesztett narancslé facsaró gép a frissen facsart narancslét eldobható műanyag helyett narancshéj poharakba tölti.
Az olasz Carlo Ratti Associati formatervező cég kifejlesztett egy olyan mobil narancs juice bárt, amely a narancshéjakat is hasznosítja. A frissen facsart narancslét műanyag pohár helyett narancshéjból nyomtatott poharakba adagolja, írja az Inhabitat.com.
Eldobható műanyag helyett – 3D-s nyomtatott narancshéj poharak
A narancsfacsaró gép tetejére a hatalmas átlátszó kupola került, amelyben spirál alakzatban gurul a közel 1500 narancs, a feldolgozó részlegbe. Itt található a speciális 3D nyomtató is.
A „Feeel the Peel” facsarógép a narancshéjakat is hasznosítja. A facsarást követően kinyomtatja a 100%-ban lebomló narancshéj poharakat, és ezekbe adagolja a frissen facsart narancslét eldobható műanyag helyett.
„Körkörös folyamatok és a hulladékmentesség az új irányelv”
A 3D-nyomtatóval előállított narancshéj poharak helyben készülnek, így nem kell a berendezéshez műanyag poharakat beszerezni. A gép a narancsból előállítja a friss levet és a poharat is.
A rendelést követően a narancsok a facsaróba gurulnak, ahol a félbevágott narancsok mindkét feléből kipréselik a gyümölcslevet. Ezt követően a héjak nem a kukába, hanem az alsó tárolóba kerülnek, ahol kiszárítják, és összezúzzák őket, és ott a helyszínen nyomtatott poharak készülnek belőlük..
Az eldobható narancshéj poharak pedig teljesen lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet.
„Ne termeljünk több fölösleges szemetet…”
Az új, környezetbarát narancs juice bár azt mutatja be, hogy a hétköznapi életünk során, hogyan lehet körkörös, hulladékmentes megoldásokat kialakítani.
„A körkörösség egy olyan környezetbarát alapelv, amelynek a mai gazdaság irányelvévé kellene válnia” – mondta Carlo Ratti. – Célunk volt bemutatni ezt egy egyszerű narancsléfacsaró gép kifejlesztésével, amely segít megérteni, hogy milyen módon lehet egy alapanyag minden részét hasznosan felhasználni, hogy ne termeljünk többfölösleges szemetet.”
A Feel the Peel technológia kifejlesztői, a közeljövőben narancshéjból nyomtatott tárgyak és ruhák gyártását is tervezik.
Fazakas Virág
Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot
Kapcsolódó cikkek
« A 10 legjobb jódforrás – a pajzsmirigy működéséhez Az olaszok tészta szívószálra cserélték a műanyagot – egyre több bárban használják »