HIRDETÉS

Az olaszok tészta szívószálra cserélték a műanyagot – ez a legújabb őrület

okt 9 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az olaszok tészta szívószállal harcolnak a műanyagok ellen. A tészta szívószál nagyon népszerű, egyre több bárban találkozni velük.

Az egyszer használatos műanyag termékeket – köztük a műanyag szívószálak használatát – 2021-től betiltják az Európai Unió egész területén. Ezért minden nemzet rá van kényszerülve, hogy kitaláljon valami környezetbarát helyettesítőt.

A tészta szívószál nem az olaszok „találmánya”

A pizza és pasta hazájában mi másból is készülnének a környezetbarát szívószálak, mint tésztából. Egyre több bárban lehet találkozni velük, és nagyon népszerűek.

Az ötletet az olaszok természetesen a sajátjuknak tartják, de az az igazság, hogy néhány hónapja már londoni cég is árul hasonlót Angliában, Belgiumban és Írországban „Stroodles” néven. Az elnevezést az angol tészta és a szívószál szavakból kreálták.

olasz tészta szívószál

Csak hideg italokhoz lehet használni

A tészta szívószál előnye, hogy nincsen semmiféle mellékízük, elég kemények, viszont csak hideg italokhoz lehet használni, és maximum egy órát bírnak. A cég vezetője szerint azonban ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy valaki elszürcsöljön egy limonádét vagy koktélt.

A búzalisztből és vízből készült, szívószálak élelmiszernek minősülnek. Használat után az ételmaradékokkal együtt a komposztba kerülhetnek, és1-2 nap alatt teljes mértékben lebomlanak, így egyáltalán nem szennyezik a környezetet.

olasz tészta szívószál
olasz tészta szívószál

A papír szívószál lebomlási ideje 30 nap – a tészta szívószálé 1-2 nap

Jelenleg már több alternatíva is megjelent meg a piacon. A papír szívószálak népszerűnek tűntek, de végül nem arattak osztatlan sikert, ráadásul a lebomlási idejük is legalább egy hónap.

olasz tészta szívószál

Itthon is egyre több a választék…

Magyarországon is többféle lehetőség közül választhatunk, ha környezetbarát szívószálat szeretnénk használni. Néhány hónapja itthon is  megjelent a vadfű szívószál, amely tartósabb, és jobb minőségű, mint a papír vagy a tészta, és meleg italokhoz – forró csokihoz, kávéhoz – is lehet használni.

Fazakas Virág

Narancshéjból készül 3D nyomtatóval pohár – új alternatíva az eldobható műanyag helyett

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »