Az olaszok tészta szívószálra cserélték a műanyagot – egyre több bárban használják

okt 9 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az olaszok tészta szívószállal harcolnak a műanyagok ellen. A 100%-ban lebomló szívószál nagyon népszerű, egyre több bárban találkozni velük.

Az egyszer használatos műanyag termékeket – köztük a műanyag szívószálak használatának kiváltására egyre több környezetbarát alternatívál táthatunk. Az egyik legkreatívabb alternatíva a 100%-ban lebomló, tésztaszívószál.

Nem szennyezi a környezetet – 1-2 nap alatt lebomlik

A pizza és pasta hazájában mi másból is készülnének a környezetbarát szívószálak, mint tésztából. Egyre több bárban lehet találkozni velük, és nagyon népszerűek.

A tésztaszívószál azonban nemcsak Olaszországban népszerű, egy londoni cég is árul hasonlót Angliában, Belgiumban és Írországban „Stroodles” néven. Az elnevezést az angol tészta és a szívószál szavakból kreálták.

olasz tészta szívószál

Csak hideg italokhoz lehet használni

A tészta szívószál előnye, hogy nincsen semmiféle mellékízük, elég kemények, viszont csak hideg italokhoz lehet használni, és maximum egy órát bírnak. Ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy valaki elszürcsöljön egy limonádét vagy koktélt.

A búzalisztből és vízből készült, szívószálak élelmiszernek minősülnek. Használat után az ételmaradékokkal együtt a komposztba kerülhetnek, és 1-2 nap alatt teljes mértékben lebomlanak, így egyáltalán nem szennyezik a környezetet.

olasz tészta szívószál
olasz tészta szívószál

Rizs, bambusz, papír, vadfű…

A műanyag szívószálak kiváltására egyre több érdekes környezetbarát megoldás létezik már. Vannak bambusz, üveg, papír változatok is. Az ázsiai országokban több helyen rizsből gyártják, Vietnám pedig pár évvel ezelőtt a vadfű szívószállal rukkolt elő.

A papír szívószálak elsősorban az európai országokban kezdtek elterjedni, melyek kezdetben jó ötletnek tűntek, de végül nem arattak osztatlan sikert.

olasz tészta szívószál

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »