A legújabb megújuló energiaforrás a vízijácint-biogáz – Kenyában már egy egész falut ellát energiával

okt 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Viktória-tó felszínén hatalmas, egybefüggő virágmező „farm” található. A vízijácint a legújabb megújuló energiaforrás, amely biogáz előállítására alkalmas.

A közönséges vízijácintot eddig egy kiírhatatlan gyomnak hitték. Néhány éve azonban kiderült, hogy leveleinek olyan magas a szén-nitrogén aránya, hogy biogáz előállítására is alkalmas, írja a Guardian.

A rendkívül gyorsan terjedő növény ellepi a folyókat, tavakat

A vízijácint meglehetősen buja virágzó vízinövény. A tavakon és folyókon annyira elburjánzik, hogy csónakkal már nem is lehet rajtuk közlekedni.

A növények száma tizennégy naponként megduplázódik. Aki kezdi tíz növénnyel, az félév múlva már ötvenezer példánnyal rendelkezhet.

Burjánzó vízijácint virágmező egy tavon

Kiirtás helyett kreatív felhasználás

Ennek köszönhetően bőséges megújuló energiaforrást biztosíthat például az afrikai közösségek számára, ahol jelenleg a környezetre és egészségre is káros tüzeléses módszert használnak a legtöbb háztartásban.

Kenyában a legtöbb háztartásban környezetre és egészségre káros fa- vagy széntüzelésű kályhát használnak főzéshez és fűtéshez.

Ezeknek a tüzelőanyagoknak a használata jelentősen növeli a beltéri légszennyezést. A nap mint nap belélegzett nagy mennyiségű füst rendkívül káros az egészségre.

A WHO felmérése szerint mintegy 14,300 ember hal meg beltéri légszennyezéshez kapcsolható körülmények miatt Kenyában, ahol a tüzelőanyagokat főzéshez és fűtéshez egyaránt használják.

A legújabb megújuló energiaforrás a vízijácint-biogáz

4 kg szárított növény fedezi egy család napi energiaszükségletét

Először 2018-ban sikerült olyan gépeket kifejleszteni, melyek képesek a szárított vizinövényt biogázzá alakítani. A kutatások során kiderült, hogy mindössze 4 kg szárított jácint levél elegendő egy család napi energiaszükségletének a fedezéséhez.

A biogáz előállító gépek nagyon egyszerűen működnek. Az egyik felén be kell helyezni a szárított növényt, majd 20-30 nap elteltével a trágyával összekevert elegy elkezd erjedni és lebomlani, miközben nagy mennyiségű gáz szabadul fel.

A vízijácint biogázt, amely főzésre és fűtésre egyaránt használható, a hagyományos földgázhoz hasonlóan csővezetékeken keresztül juttatják el a családokhoz.

A legújabb megújuló energiaforrás a vízijácint-biogáz

Jelenleg már 50 biogáz előállító gép üzemel Kenyában

Kenyában már hatalmas virágmezőkön termesztik a vízijácintot, és jelenleg már 50 biogáz előállító gép üzemel. Van már olyan falu, ahol a lakosság 60 százalékát ebből a növényből előállított biogáz lát el energiával.

A program még csak néhány hónapja működik Kenyában, de úgy tűnik, hogy a vízijácint- biogáz tökéletes megoldás lehet a vidéken élő afrikai közösségek tiszta energiaellátására.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »