Százezernyi daru a Hortobágyon – fantasztikus látvány (videó)

okt 11 • LifeStyle • Impress Magazin

A Hortobágy legkiemelkedőbb természeti jelensége az őszi daruvonulás. Októberben több mint 100 ezer daru madár érkezik a nemzeti park területére.

A daru a világ egyik legnagyobb testű röpképes madárfaja, évezredes vonulási útvonalainak egyike Európa közepén, Magyarország felett vezet.

Minden évben ősszel kezdődik a daruvonulás hazánk területén, októberre már több mint százezer daru pihen meg a Hortobágyi Nemzeti Park pusztaságában. A madarak egészen az első fagyokig maradnak.

Daru madarak a Hortobágyon

Gyönyörű védett faj – veszélyeztetett listán

A Hortobágyi Nemzeti Park a szürke daru legnagyobb gyülekezőhelye a Földön.

A nemzeti park természetvédelmi őrei végzik minden évben a számlálást. Tavaly október 11-én 160 ezer darumadarat számláltak, és idén is már több mint 120 ezren érkeztek.

Daru madarak a Hortobágyon
Daru madarak a Hortobágyon

Annyira elterjedt a Hortobágyon látható, gyönyörű természeti esemény híre Európa-szerte, hogy ezekben a hetekben Európa összes országából fordulnak meg itt ez időtájt madármegfigyelők, fotósok és természetkedvelő laikusok egyaránt.

Daru madarak a Hortobágyon

A daruk alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

Forrás:Hortobágyi Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »