Görögország legszebb Meteora-kolostorai

okt 13 • Földgömb • Impress Magazin

Görögország szívében, több száz méteres sziklatornyok tetején, legendák övezte középkori „lebegő kolostorok” láthatók: ez a Meteorák világa.

A sziklacsúcsokra épített Meteora-kolostorok Görögország egyik legérdekesebb látnivalói közé tartoznak. A hatalmas, cseppkövekként kiemelkedő sziklatornyok látványa már önmagában is megkapó, a csúcsok tetejére épített kolostorok pedig egy letűnt világ szerzetesközösségének emlékét őrzik. A Meteora-kolostorok az UNESCO Világörökség része.

Megközelíthetetlen kolostorok ég és föld között

Nagyjából ezer éve telepedek le az első remeték a környéken, akik kezdetben még barlangokban éltek, majd szerzetesközösséget alakítottak ki, és a XIV. században, a hatalmas sziklacsúcsok tetején Meteora-kolostorok építésébe kezdtek. A Meteora (görög szó) „levegőben lebegőt” jelent, ami nem véletlen, valóban az égbolt közelében keresendők a csúcsok.

Görögország meteorák

Kötélhágcsón közlekedtek…

A sziklacsúcsokra épített kolostorokat a völgybe eresztett kötélhágcsón lehetett csak megközelíteni egészen a 20. század elejéig, ezután kezdték kiépíteni a lépcsőrendszereket, majd a 1970-es években utat építettek, viaduktokat, hidakat emeltek, így a kolostorok egy része ma már autóbuszokkal is megközelíthető. A „lebegő” templomokhoz azonban még így is több száz lépcsőt megmászva juthatunk fel.

Görögország meteorák

Varlaam kolostor

Görögország második legnagyobb Meteora kolostora, a Szent Varlaam bepillantást enged azokba a küzdelmekbe, amelyekkel a szerzetesek találkoztak a sziklákra épült szentélyeknél. A meredek fal mellett látható még az a csörlőszerkezet, mely egészen a 20. századig az egyetlen módja volt kolostor megközelítésének. Ennek segítségével kosarakban, hálókban húzták fel egymást és a hétköznapi élethez szükséges dolgokat. Ma már egy 195 sziklafalba vájt lépcsőn közelíthető meg a kolostor.

Görögország meteorák

Agios Nikolaos Anapausas kolostor

A Kasztraki felé néző első kolostor az Agios Nikolaos, mely erődként uralja a csúcsot. A viszonylag kicsi Szent Miklós Anapausas kolostor gyakran kimarad a kolostortúrák állomásai közül, pedig a könnyen megközelíthető kolostor mindenképp megér egy látogatást, mely sziklába vájt lépcsőkön közelíthető meg.

011

Roussanou kolostor

A Roussanou kolostor az egyik legkönnyebben elérhető kolostor, mivel némileg alacsonyabban fekszik a többi nagy Meteorához képest.  Egy szédítően meredek sziklafal mellett húzódó hídon át juthatunk el a különös hangulatú templomba.

022

Agia Triada kolostor

A magányos sziklacsúcson álló Szentháromság kolostor megközelítése jelenti talán a legnagyobb kihívást, de a csúcsról elénk táruló panoráma kárpótol minden fáradtságért. A parkolóból a látogatóknak először le kell ereszkedniük egy meredek úton, majd a szikla aljától 140 lépcsőt megmászni a kolostorig.

Görögország meteorák

A hat legszebb görög sziget – Görögország gyöngyszemei

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »